Антикорупция - антидоверие

3488
Антикорупция - антидоверие
Снимка: БГНЕС

Няма закон за антикорупция. С това ще се запомни първата пълна есенна сесия на 43-тото Народно събрание.

Коментар на редактора

Конституцията пази Пеевски!

И този път изборите няма да са конкурс на идеи, а мерене на порфейли. За да участваш, трябва да платиш на медиите на Пеевски, за да те ...

Правиха, струваха, спориха, закон няма. Още на първо четене предложението, с чието авторство се кичи Меглена Кунева, не мина. И се почнаха сълзи и сополи – партията на Кунева плаши да се маха от управлението, гласувалите „против“ и „въздържал се“ изкараха недомислиците в закона.

Всеки от изказващите аргументи има право. Кунева и поддръжниците ѝ – че е крайно време ширещата се корупция да бъде вкарана минимум в разумни граници. Противниците на закона – че в него има предпоставки той да се превърне в инструмент за политическа разправа. Всеки в опозиция някога е бил на власт и нещата с разправата добре ги познава.

Голямата истина от цялата караница е една – дотам я докарахме, че недоверието блокира всякакви опити да тръгнем по правилен път. Недоверие, което политическата ни класа сега опитва да върне, след като го унищожи системно за последните 25 години. Кой вярва, че точно Кунева ще пребори корупцията? Кой вярва, че Първанов, Сидеров, Местан ще искат също? Кой вярва, че Бойко Борисов ще спре какъвто и да е картел? И да се приеме законът, и да не се приеме, никой не вярва, че резултат ще има. А резултатът е – министри, депутати, мастити бизнесмени в затвора. Не разни кокошкари, а едри риби.

Хората с право не вярват. Да не би сега корупцията да не е престъпление? Да не би сега да няма прокуратура, съд? Има, но какво от това? Още един закон и изведнъж всички, които трябва да се борят с корупцията, но всъщност СА корупцията, ще вземат да станат „от добрите“?

Голямата уста на Бойко Борисов

"Ние и в момента подпомагаме Х банки като държава, да не паднат, да са стабилни и да е стабилна банковата система". С тези думи премиер...

Изходът е един – тотално изгребване на всякакви провалили се политици и по възможност повечко от тях в затвора. И тъй като всички се изредиха да управляват и се провалиха, значи на всички. Само че май сме минали критичната граница, при която все още можем да възстановим функциите на държавата. Защото търсенето на кадри ще е невероятно трудно. И освен внос, съмнявам се, че има друго лечение. Със сигурност обаче не очаквам от нито един, представен в парламента, резултатно да пребори корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com