БПЦ каза истината: Царят е гол

14681
БПЦ каза истината: Царят е гол
Снимка: Gettyimages

“Ислямска държава“ иска да осъществи „най-голямото религиозно прочистване“ в човешката история, като се стреми да сложи ръка върху ядрено оръжие. Това твърди в свой материал известният германски журналист Юрген Тоденхофер.

Коментар на редактора

Путин подкрепи Асад и обвини САЩ в помощ за "нелегални структури" в Сирия

Русия няма да участва във военна операция в Сирия, обяви президентът Владимир Путин в интервю. Руският лидер отговаря на въпроси в инте...

Няма по-голямо зло от религията. Неведнъж съм го писал, неведнъж съм защитавал тази теза – вярата обединява, религията разединява и води до нещастия. Океани от човешка кръв са пролети през вековете в името на „правилния“ Бог. И това не е довело до нищо добро – не е довело до мир и просперитет на човечеството.

Религията е като запалена клечка кибрит пред буре с барут – трябва много да се внимава с нея, за да носи топлина чрез вярата, а не да се превърне в бомба. А „Ислямска държава“ доказва, че не бива да се подценява. И най-важното – въобще не ги интересува да внимават с кибрита.

Стара истина е, че пожарът се гаси с пожар. Затова и позицията на Българската православна църква (БПЦ) от края на миналата седмица не бива да се разглежда само от критична гледна точка. Да, вълната от бежанци, която залива сега Европа, не е случайна. Войната в Сирия не е от вчера и определено отец Саръев има право, че процесът на миграция се подтикна. Не е нужно твърде много усилие, само леко побутване тук и там и ето – уплашени за своя живот и живота на близките си хора да тръгнат към Обетованата земя.

Мигрантите не са виновни – виновни са тези, които палят войните. Точно това написа и БПЦ в своята позиция. Защото колкото и да призоваваме за хуманност, колкото и от уплашените хора да са благодарни на всеки хуманен жест, то винаги ще има и такива, които ще говорят с оръжие в ръка просто защото мислят различно - защото са оформени така като личности. „Ислямска държава“ няма да изчезне само защото действаме с добро – там трябва да се действа драстично. Тук християнската приказка да обърнем и другата буза не работи – редно е реакция на държавно ниво и то не разни обсъждания и позиции, ами мащабна международна операция, с която необратимо промитите джихадистки мозъци да бъдат накарани да разберат, че трябва да си седят в ъгъла и не може да стане тяхната. И БПЦ действа добре, като припомня този простичък факт – няма цивилизация без ред, България трябва да настоява за решението на общоевропейския проблем. Защото Царят е вече гол!

Обама ще иска от Путин да влезе в американската коалиция срещу ИД

По време на среща си с Владимир Путин, американският президент Барак Обама ще призове за разговор руския държавен глава и ще поиска Рус...

За съжаление обаче точно най-виновните – тези, които продават оръжие, за да задоволят военно-промишления си комплекс и да си запазят собствения уютен живот за сметка на другите, въобще и не се захващат сериозно със задачата да опазят общото благо. Нищо, че уж са "световните пазители на демокрацията". За управляващото корпоративно лоби в САЩ е по-важно да е най-най-най, а това се постига със старата римска максима - разделяй и владей. Защо тогава Европа трябва да се съобразява с хора, които не искат да спрат да продават оръжие дори на деца в собствената си държава? Който чупи, купи – щом САЩ не желае да действа решително и да унищожи поредния религиозен урод, който създаде под маската на демокрацията, кой да го стори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com