BabyX – виртуално дете, което говори, мисли и се обучава

5705
BabyX – виртуално дете, което говори, мисли и се обучава

Ако си пуснете това видео, ще видите как възрастен човек разговаря с дете, изобразявано на екрана, и му показва картинки на различни предмети. Детето реагира на  думите на човека, разбира показваните му изображения и назовава нарисуваните на тях предмети.

Това обаче не е видеочат между родител и дете. Това е учен, разговарящ със система за изкуствен интелект, наречена BabyX.

Какво търсят в Гугъл богатите и бедните американци?

Търсенето на американците в Гугъл варира в зависимост от това дали са от богати или бедни щати в САЩ, показва изследване на "Ню Йорк Та...

Системата моделира виртуален малчуган, способен да се обучава и да действа по абсолютно същия начин, както и реално дете. Създаването на разработката е важен етап по пътя към разработка на алгоритми за универсален самообучаващ се и обучаем изкуствен интелект, коментират учените, цитирани от Dailytechinfo.org.

Виртуалното дете е момиченце, чийто прототип е образ от реалността – Франческа, дъщерята на д-р Марк Сагар Bioengineering Institute Laboratory for Animate Technologies към университета Окланд. Ученият е ръководител на групата, стояща зад създаването на системата BabyX.

Всички движения и изражения на лицето на виртуалното момиченце са копирани и моделирани от движенията на реалната Франческа.

Виртуалното BabyX може да вижда околния свят чрез камери, а чрез технология за разпознаване на лица „бебето“ разпознава разговарящия с него човек. С помощта на микрофон „детето от екрана“ чува звуци, които свързва в думи, фрази и въпроси, благодарение на специализирани алгоритми. Отговори BabyX предоставя, използвайки глас, генериран с помощта на звуков синтезатор.

Квебек ще получи независимост от Канада в интернет

По липса на политическа независимост Квебек ще се отдели от Канада поне в интернет от ноември. Тогава влиза в сила собственото му име н...

В електронния мозък на „бебето“ работят алгоритми, максимално точно моделиращи неврохимическите реакции и процеси, случващи се в човешкия мозък, които определят поведението и действията.

Например, когато BabyX получи похвала, в мозъка му се отделя виртуален хормон допамин, който го кара да се усмихва и да се смее звучно от екрана. Ако събеседникът на момиченцето внезапно изчезне, това предизвиква повишаване на виртуален кортизон, което води до нервно напрежение у виртуалното хлапе.

Разработката е огромна крачка напред в създаването на мощен изкуствен интелект, способен да се обучава и мисли, който в крайна сметка се превръща във възрастен виртуален човек.Едновременно с това системата не е ограничена само в създаването на виртуални хора. Тя може да се използва, за да смени реални хора в изпълнението им на множество различни задачи, започвайки от обикновена производствена дейност и завършвайки с управлението на космически кораби. 

Редактор: Анна Маринова

И новата ЕК защитава решението за махане на информация от търсачката на Google

Решението на Европейския съд относно триенето на данни в търсачката на Google беше защитено и от новия европейски правосъден комисар Ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com