Банско - литъл бит нЕрвЪс

4956
Банско - литъл бит нЕрвЪс
Снимка: БГНЕС

Мъглата определено си поигра три дни поред чаканият с огромно нетърпение старт на жените от поредния кръг за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Отлагане на стартове, изчакване за промяна, разместване на дисциплини – защо се получи това?

Коментар на редактора

"Юлен" говори за саботаж на "Чалин валог", полицията и ЧЕЗ - не

Инцидентът, при който трансформаторът над пистата "Чалин валог" в Банско беше подпален, най-вероятно не е инцидент, а саботаж. Това твъ...

Всичко е ясно – природозащитниците са виновни. Защото не искат втори лифт на Банско. Ако имаше втори лифт, всичко щеше да е шест – и президентът го каза. А той е авторитет безспорен, нали е ни е президент – каквото каже, това е. И Методи Манченко го потвърди, макар че даже той се усъмни леко - природата може би ни наказва за това непрекъснато неразбирателство. Сигурно беше неволно.

Какво е неразбирателството? Простичко – в ефира на БНТ кметът на Банско Георги Икономов нарече „само лъжи” всичко, казвано от хората против узаконяване на разширението на взетата за концесия зона от „Юлен”. Като аргумент за твърдението си използва решенията на съда и прокуратурата да не обръщат внимание на сигнали на природозащитници. И се повтаря непрекъснато, че екоактивистите са против втори лифт, докато те упорито се мъчат да обяснят, че са против незаконно разширение на ски зоната, което ще стане факт с разрешението за втори лифт! А „защитникът на природата” с финансово образование Владимир Каролев заби решаващия аргумент – „Зелените” ходихте на избори, 50 хил. души гласуваха за вас, значи няма какво да говорите.

От другата страна също имаше аргументи, далеч по-конкретни при това. На 18 февруари на „Юлен” не беше разрешено да се сдобие с екосертификата EMAS – окончателно и то, каква изненада, от българския съд. Сертификат, който не беше даден на „Юлен”, защото съдът счита, че компанията не опазва околната среда. Освен това се оказа, че Районният съд в Разлог е издал решение, че има незаконно действие в зоната на концесията – отново изненада, разширение на просека за лифт! Незаконното разширяване става през 2010 година, когато се подменя седалковия лифт в местността Бъндеришка поляна. Проверка на екоминистерството установи, че трасето на новия лифт е разширено не според нормите и за целта са изсечени незаконно 25 ели и бели мури. Присъдата на съда в Разлог е за техническия ръководител на фирма „Балканстрой“ – строителната фирма, дългогодишен партньор на „Юлен“, който е ръководил седем работници в деянието. Той е осъден на 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.

Аргументи срещу аргументи – кои ли са по-тежки? Естествено на тези, които искат да лапат кюфтетата, без да се замислят какви ще са дългосрочните последствия. И които използват в защита на каузата си „авторитети”, вместо документи и съдебни решения – кеф ти Плевнелиев, кеф ти и Марк Жирардели (на него каквa ли му е връзката с Банско, дали също не е парична?!) и аргументът му „хората в Банско да решат, те живеят, те си изкарват парите тук”. Добре, да решат. Да се построи втори лифт, да се разширят още ски пистите, направо само ски писти да има на Банско. Когато след някоя и друга година удари някое наводнение, да не се чудят що така. Дотогава мъглата ще пада! Литъл бит нЕрвЪс, както казва шефът на спортната редакция на БНТ, но това е положението.

Кралев отрича, че днес правителството ще решава за Банско

Случаят "Банско" трябва да се разглежда рационално, а не емоционално. Днес нищо не предстои, нямаше такава точка в дневния ред и на отл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com