Батерия на захар ще захранва битовата електроника

5680
Батерия на захар ще захранва битовата електроника
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски биоспециалисти съобщават за своя интересна разработка. Става дума за необичайна биобатерия, създадена на основата на захар и набор от синтетични ферменти.

Батерията притежава достатъчно голяма енергийна мощност, за да може в бъдеще да бъде използвана за захранване на битова електроника и различни устройства.

„Захарта е един от идеалните методи за съхранявана на енергия, съществуващи в природата. Затова е съвсем логично да опитаме да овладеем енергийния й потенциал и да създадем „зелена“ батерия, при производство на която да не се влошава екологичната обстановка на Земята“, разказва Персивал Чжан от Политехническия университет Вирджиния в Блексбърг, САЩ.

Чжан и неговите колеги са експериментирали с различни синтетични и естествени ферменти, които преобразуват захарта в други органични форми. В процеса на провеждане на тези опити специалистите успели да съставят набор от протеини, които са способни максимално ефективно да разлагат захарта и да извличат максимум възможно най-много електрони и енергия от продукта при неговия разпад.

Учените приспособили тази смет от ферменти да действа в качеството на катализатор в обикновена батерия и проверили как точно действа.

Оказало се, че подобна батерия произвежда електричество с рекордно висока ефективност за източник на захранване от подобен клас.

Захарта и телефоните - най-големите приятели на бръчките

Нито една жена не иска да изглежда по-стара от възрастта си, особено, ако дълбоко в душата си е останала момиче. Правилното хранене, ...

При това тя може да си съперничи със стандартните батерии, създадени на базата на литий, коментират авторите на идеята.

За да работи такава батерия, е необходимо неголямо количество захар, въздух и вода. Самата разработка е достатъчно безопасна за използване, тъй като, за разлика от много други батерии, тя не отделя при работата си водород или други газове, способни да се взривят.

Както предполагат специалистите от Блексбърг, високата ефективност на устройството ще позволи съвсем скоро то да бъде използвано за захранването на различни електронни прибори възможно най-скоро – вероятно до няколко години.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com