Бау-Бау или математиката на бензиновия провал

12477
Бау-Бау или математиката на бензиновия провал
Снимка: БГНЕС

0,8% - това е процентът на установени нарушения при спешната проверка на бензиностанциите в цяла България. Оказа се, че става въпрос за проверени 10 862 разходомера на 741 бензиностации и само при 87 са намерени отклонения.

Коментар на редактора

Голямата уста на Бойко Борисов

"Ние и в момента подпомагаме Х банки като държава, да не паднат, да са стабилни и да е стабилна банковата система". С тези думи премиер...

Много шум за нищо. Даже по-лошо – много шум за политически дивидент. Защото всъщност са проверени само 741 бензиностанции, а според анализ на Министерството на финансите има 3105 бензиностанции, без да броим и ведомствените, посочва в. „Труд”. Ако ги включим и тях, отиваме на още 30 000 бензиностанции.

Миналата сряда (19 август), на редовното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов се развилня за нарушенията по бензиностанциите, за смесването на бензин с терпентин и други разни гадорийки. Направи го, без да посочи и едно число. Защото когато числата говорят, и боговете мълчат.

Както е често много удобно в България, в кризисен момент държавата погва малките мошеници – с гръм и трясък, че да се забрави какво правят големите мошеници. За 25 години кажи-речи само Цветан Василев изгърмя и то заради лакомия – не се съобрази, че срещу себе си има по-голяма уста (и по-голямо шкембе). Затова и заканите на Борисов, които сипа половин седмица, сега почват да приличат на гротескна клоунада. По-малко от един на всеки десет проверени е в нарушение – или проверяващите лъжат, което е абсурдно предвид натиска от Борисов, или той се изхвърли хем с предизборна цел, хем се действа с натиск върху определена част от пазара, а другата не се пипа – защото би станало политически болезнено.

Разбира се, след толкова говорене едва ли Борисов ще остави нещата без абсолютно никаква реакция. Много е вероятно да го отнесе Божидар Лукарски – след като от Нова година насам се говори, че той ще е първият зад борда от втория кабинет на Борисов. Защото 0,8% открити нарушения, след като ТОЙ говори за масови злоупотреби, са си позор. Ще се наложи и някоя друга глоба, даже може и картел да се напише за някой важен на теория, но по-маловажен на практика. Борисов ще го раздуе до небесата, за да покаже как работи неуморно. И ще си останем с един производител на горива, колкото и "страхотни инвестиции" да прави, за да имаме евтин бензин и дизел. А когато в даден сектор имаш само един силен, тогава монополът не мърда – независимо дали са горива или нещо друго. След това можеш да чакаш изгодни цени в дългосрочен план „друг път” – като колелото от „Куче в чекмедже”. И както чакаме най-после държава, която да контролира независимо кой е насреща. Има да почакаме.

Когато е тъжно, че никога не е късно да станеш за резил

Йордан Лечков се кандидатира отново за кмет на Сливен с подкрепата на Николай Бареков. Целим се в 15 места в Общинския съвет, борим се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com