Безобразното лицемерие на световните сили

19020
Безобразното лицемерие на световните сили
Снимка: Gettyimages.com

Президентът на САЩ Барак Обама се извини за въздушната атака над болницата на хуманитарната организация „Лекари без граници“ в афганистанския град Кундуз, който е завладян от талибани. Според "Лекари без граница" обаче това не е достатъчно, като от там настояват Вашингтон да позволи международно разследване на случая. За "Лекари без граница" нападението е "нарушение на Женевската конвенция". Командирът на американските военни в Афганистан Джон Кампбъл, цитиран от Guardian, заяви, че силите на САЩ са били повикани на помощ от афганистанските власти, а вследствие на въздушната атака за „елиминиране на талибанската опасност“ „няколко цивилни случайно са били уцелени“. Първоначално афганистанските сили съобщиха, че обстрелът е бил в отговор на действия на бунтовници, които са се криели в болницата. От хуманитарната организация обаче подчертават, че не са получили предварително уведомление за смъртоносната атака. Вследствие на обстрела 22 служители на „Лекари без граници“ и пациенти загинаха, а 37 са ранени.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вярва нарушаването на турското въздушно пространство от страна на руската авиация да е било грешка. По-рано стана ясно, че два военни самолети на Русия са навлезли във въздушното пространство на Турция и са престояли там „дълго време“. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара няма да прави никакви отстъпки в сигурността на своите граници. Той също така разкритикува руските въздушни удари в Сирия като посочи, че само две от общо 57 атаки са били насочени срещу групировката „Ислямска държава“. От своя страна руското министерство на отбраната регулярно съобщава колко обстрела са извършили руските ВВС по обекти на ИД в Сирия. От базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права съобщиха, че руските въздушни атаки са довели до цивилни жертви.

Американски главнокомандващ заяви, че бомбардировките срещу болницата в Кундуз са били грешка

Неотдавнашните въздушните удари на САЩ срещу болница в Кундуз, при които загинаха 22 души, са били грешка, съобщи американският главнок...

Коментар на редактора

Разбира се, че въздушното нападение на американските сили е нарушение на Женевската конвенция. Според нея не може току-така да обстрелваш цивилна болница, пък било то и в зона на военни действия. А най-малкото трябва да предупредиш и да изчакаш да видиш дали хората, които „по случайност“ ще бъдат нападнати са разбрали какво става. Разбира се, че руските атаки ще причинят цивилни жертви. Русия води война. Разбира се, че всички останали се чудят как да си изиграят картите най-добре, за да спечелят от ситуацията.

Разбира се, че е безобразно лицемерие всичко, което се случва. Международна обществена „тайна“ е, че всички си изпробват оръжията, за да правят пари едни военно-промишлени комбинати, а едни сили да си разпределят поредната порция от световното господство.

Лицемерно е САЩ да обвиняват Русия за жертви и да не й вярват за „грешката“ за нарушеното турско въздушно пространство, а в същото време да бомбардират болница. Болница!

„Лекари без граници“ се изтеглят от Кундуз

Международната благотворителна организация „Лекари без граници“ (Medecins Sans Frontieres - MSF) се изтеглят от афганистанс...

Лицемерие е шефът на НАТО да се изказва за каквото и да е било, когато НАТО не прави нищо за разрешаване на конфликта в Сирия вече няколко години. Защото, когато има конфликти, НАТО има работа. Откакто го има този в Украйна, служителите на НАТО могат да вършат и интересна работа, а не да правят някакви скучни доклади за обновяване на регулативната рамка на Алианса. Кеф, майна!

Лицемерно е съществуването на ООН, където членуват толкова много заинтересовани държави и което наскоро имаше голямо събрание. Даже Обама и Путин се видяха да си поговорят. Тази мега значима среща обаче по-скоро беше нещо като нетуъркинг между световните лидери, за да могат да се разберат за някакви си техни неща (е, да и бежанците). За световен мир дали се говореше отвъд празните приказки? Все пак Путин и Обама си обсъждаха за военни действия, а събранието на ООН беше в Ню Йорк – страната с един изключително политически значим военно-промишлен комплекс.

Е, какво ги разбираме тези неща. Нека се наиграят на война. А междувременно това хуманитарна помощ, това цивилни жертви се превръщат в „инциденти“ и „статистика“, а бежанската криза в потоп. Човешките същества са способни на велики неща, както и на ужасни грешки. Никак не е приятно за обикновените "цивилни", когато цялата политикана "великите сили" е задвижена от желанието за власт и печалба. Толкова столетия, а никакво развитие... Уж ние всички искаме мир, а се оказва, че едно от сравнително най-развитите общества – това в Европа, е най-слабо. Защото Европа вече не иска да си играе на война, тъй като войната е била в сърцето й преди само 70 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com