Болките в гърба може и да не са предизвикани от времето

3721
Болките в гърба може и да не са предизвикани от времето
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Често свързваме болките в ставите и гърба с развалянето на времето. Скорошно изследване показва, че подобно нещо не е вярно – поне за проблемите с долната част от гърба.

Съмнението се базира на база информация, получена в резултат от наблюдението на почти 1000 пациенти, които се оплаквали от внезапна остра болка в долната част на гърба. След като проблемът бил установен, учените сравнили условията в момента, когато пациентът изпитвал болка, с времето седмица и месец по-рано, когато проблемите не съществували. За целта били изследвани данни от 3 региона на Сидни, пише сайтът livescience.com.

Митове за болката

Нашите представи за това, откъде идва болката и какво означава тя, са учудващо неверни и дори вредни, пише The Conversation. Болка чув...

След извършения анализ било установено, че няма връзка между епизодите на болка в гърба и температурата, относителната влажност, налягането въздуха, посоката на вятъра  и валежите. Същевременно по-високата скорост на вятъра можела да доведе до леко по-голям шанс за проблеми с гърба. Ефектът бил толкова малък, че можел и да не бъде взет предвид от пациентите.

При повечето предишни изследвания по темата изследователите не са били точни в методите си – например разчита ли са на спомените на пациентите си, вместо да използват обективни измерители, обяснява доктор Даниел Стеффенс от университета в Синди.  Той и колегите му обясняват, че в австралийския град климатът е умерен. Това означава, че откритията може и да не са валидни за региони, в които необичайните природни явления са по-чести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com