Българската полиция - неефективна, но агресивна

9692
Българската полиция - неефективна, но агресивна

Българската полиция отново се издъни. И отново показа, че вместо да пази и създава ред, каквато е ролята й по принцип, всява смут, хаос и недоверие.

Излъченото видео от "Господари на ефира", показващо как група полицаи пребива двойка младежи, може да се коментира надълго и нашироко, но едно е ясно - има категорично полицейско насилие и прекомерна агресия, особено спрямо момичето. Петима полицаи да тръшнат на земята, да ритат и да проснат едно момиче на задното стъкло на колата, за да го арестуват - сигурно това е усещането да си мъж.

Полицейско насилие - няколко полицаи бият безпомощно момиче

Брутална сцена на полицейско насилие, излъчена от „Господари на ефира”, беше коментирана от адвокат Марин Марковски пред Но...

Агресията у българските полицаи не е нещо ново. Историите за хора, бити без основание, са много. Това и още много други неща са причината, както беше отбелязал някой, в белите държави когато видиш полиция, да се зарадваш, защото се чувстваш в безопасност, а само в България, когато видиш полиция, да ти става нервно.

Комплексарската агресия обаче далеч не е единственото нещо, което кара хората да се отнасят с подозрение към униформените.

Истината е, че българската полиция е и безкрайно неефективна. Колко много са българите, преживяли ужаса да ти ограбят дома или да ти разбият колата. А колко малко са тези, в чиито случаи престъпниците са били разкрити и наказани. Сигурно ги има. Просто аз не съм чувала за такива. У нас така работи полицията, че всеки приема, че неизбежно, рано или късно и това ще му се случи - разбит дом и кола. Ако си доживял до 30-ина години, а още не са те ограбвали, значи някаква магия отгоре бди над теб.

А когато магията те предаде и решиш все пак да станеш част от статистиката и да викнеш полиция, ти се заявява в прав текст, че е препоръчително да не се надяваш много на резултат. 1 на 1000 бил шансът да ти намерят телевизора, може би ако крадецът реши, че се е объркал, че е скъп, и го остави пред Районното...

Следващият път, защото е много вероятно да има следващ, няма да викнеш полиция. Защото знаеш, че полицията не става за нищо.

Над 400 командировани полицаи подсилват охраната по Южното Черноморие

Полицейските управления в Приморско и в Несебър, което обслужва и курорта Слънчев бряг, са подсилени с най-много командировани полицаи....

Грешка. Става за нещо. Става да участва в далавери. Да прибира едни пари от същите тези престъпници, срещу които уж се бори, за да продължава да не се бори с тях.

Помните ли джебчийките от Игнатиево? Как надлежно си обясниха, че от десетилетия крадат с покровителството на полицията? А ако по някаква случайност стане проблем, плащат бонус на когото трябва в Районното и доказателствата изчезват.

Така че, когато родната полиция се разбунтува срещу желанието да бъде реформирана и да се доближи поне малко до условията на труд на обикновените нормални хора и опъне палатките да протестира, нека не се изненадва защо няма кой да прояви съпричастност.

Полицаите не са съпричастни с нас, когато ни мамят и обират. Даже може да се случи и да ни хвърлят един бой.

Да, в полицията има и свестни хора. Само че по нищо не си личи. Такава е системата - неефективна, корумпирана и агресивна. И свестните се губят в общия поток на своеволие, подкупност и мързел.

Главният секретар на МВР: Пенсионните искания на МВР са преувеличени

Протестът е законно право на всеки един български гражданин, също и на полицаите. Моята позиция е, че исканията на СФСМВР са преувеличе...

Затова, нека полицаите не се чудят защо следващия път, когато някой наистина реши да им ореже привилегиите, обществото ще отстъпи крачка назад. Защото не е съгласно да плаща за ред, който не съществува.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com