Бърз обзор на един Фейсбоклук позор

3956
Бърз обзор на един Фейсбоклук позор
Снимка: Thinkstock

Днес ще обърна внимание на две, да ги нарека, информационни единици, които циркулираха вчера. Първата се отнася до състоянието на водата в един български град – Ботевград, а втората – до всеизвестни факти за пилешкото месо и индустрията в САЩ.

Коментар на редактора

Facebook убийци

Британски криминолози представиха резултатите от първото изследване за това, как осъдените за убийство за ползвали социалната мрежа Fac...

Важните новини не се четат в социалната мрежа на Зукърбърг. Това не е само предположение, то е аксиома. Потвърдена за пореден път от безпристрастните цифри. Защото мисля няма спор, че новината „Питейната вода в Ботевград не е пречиствана от години” е далеч по-важна от „Потресаващи факти за пилешкото месо, което не ядем”. От бутона "Препоръчване" под снимката в материала сами можете да видите какъв интерес предизвиква съответният материал във Facebook.

Първо – „пилешката новина” не е новина. Да не би от вчера да е ясно какво се прави с пилешките продукти в САЩ? Да не би от вчера да не знаете, че пилетата се тъпчат с антибиотици? Материалът е едно напомняне и нищо друго, но за Facebook културата е страшно важно или май само страшно нещо - все едно да откриеш на 40 години, че котлонът като работи, не трябва да го пипаш с ръка. И давай сега да споделяме, да се възмущаваме, аууу ужас. А после да идем да си купим две пилешки бутчета.

За сметка на това информацията от отговорен държавен служител, че ВиК в един български град си позволява да доставя непроверена вода се подминава все едно нищо не се е случило. Ако вместо това бяхме написали, че има отрова във водата в Ботевград или че терористи са хвърлили биологично оръжие във водоема, вълната в социалната мрежа щеше да е с големина като за най-луди сърфисти!

Няма оправия. Губим способността си да мислим, да анализираме, да преценяваме кое е важно и кое не. Абстрактното замества конкретното. Това е то подаръкът на Facebook за човешката еволюция. След това се чудим защо така – защо така пак Борисов е на власт, след като си замина с кървав протест, защо така си тръгва шефът на Фонда за гарантиране на влоговете точно преди да стане ясно кои банки ще обслужват опарените клиенти на КТБ, защо така тефтерчетата с явните доказателства кой злоупотребява с власт изчезнаха? И всъщност чудим ли се или гледаме колко са големи задниците на кокошките, за да произвеждат яйца размер L?

Държавите натискат все повече Facebook за разкриване на лични данни

С близо една четвърт са се увеличили исканията, които правителствата на отделните държави отправят към социалната мрежа Facebook за раз...

Накрая ще си позволя да припомня едно велико съждение на големия професор и експерт по аналитична философия Аврам Ноам Чомски: "Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки го към теми, които нямат реално значение, за да се постигне такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни". Ако ви е много сложно това съждение, дерзайте към Фейсбоклук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com