Чудовищно е донорството да става "автоматично"

2689
Чудовищно е донорството да става "автоматично"
Снимка: Thinkstock

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация.

По този начин ще се увеличат донорските ситуации и ще има повече спасени хора, заяви д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. Според него новоизбраните народни представители трябва да направят такава поправка в здравното законодателство, за да не се пропускат донорски ситуации.

Ставаме донори без да питат близките ни?

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд жи...

Коментар на редактора:

Безумно и отвратително е да се помисли дори, че органите на човек могат да бъдат взети "автоматично". Без съгласие на близките.

Донорството, по принцип, е нещо много хубаво, защото спасяването на човешки живот е белег за изключително благородство. НО. В живота не всичко се случва по целесъобразност. И всеки има право на своята истина.

Има хора, които не искат да даряват органите на свои близки. Не защото са егоисти и не защото им липсва човечност. А защото има едно усещане за уважение към всичко това, което един човек е. За някои хора е редно човек да пристигне на този свят цялостен - като душа и тяло, и е редно и така да си отиде.

Над 900 души чакат за трансплантация на орган

Българите, чакащи за трансплантация на орган са 943, като всяка година не се намира донор за 200 от тях. Това съобщиха от Изпълнителнат...

Тези хора трябва да бъдат разбрани. И изборът трябва да бъде техен.

Човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да не е подписал съгласие или несъгласие за донорство по много причини. Липсата на подобен документ обаче не трябва да се разглежда като съгласие. Кой има право да смята, че това е съгласие? Кой има право да раздава такива оценки?

Всеки има своите най-близки хора, на които вярва. В случай, че не може да направи избора сам за себе си, те следва да са тези, които ще решат.

Не някакви лекари и някакви чиновници в министерството. Животът и смъртта не са въпрос на целесъобразност.

В Александровска болница успешно трансплантираха бъбреци

Органи на починала жена спасиха живота на 56-годишен мъж и 32-годишна жена.Бъбреците на жената бяха трансплантирани успешно в Александр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com