ДПС си има начин да пуши пари

4489
ДПС си има начин да пуши пари
Снимка: БГНЕС

От три дни насам върви подновена темата за субсидирането на тютюнопроизводството у нас. Разследване на Нова телевизия показа, че пари от държавата вземат хора, които въобще не гледат тютюн - и тези хора са предимно свързани с ДПС. Обяснението на заместник-председателя на ПГ на Движението Мелихан Ахмедова е трогващо – договори се сключвали преди да бъде засят и стрък тютюн, пък после някой като реши да се откаже, ние какво да сторим.

Коментар на редактора

Папата е напълно прав за шамарите

От известно време насам в медиите циркулира новината, че български организации са писали на папа Франциск заради изказване от началото ...

Както обикновено се случва с „гореща тема”, предисторията липсва – важен е скандалът. В случая скандал има, въпросът е, че предисторията осветява всичко. А каква е тя?

Още в началото на този век Европейският съюз реши, че повече няма нужда да субсидира отглеждането на тютюн – най-малкото заради купищата здравни кампании срещу вредата от тютюнопушенето. Съответно Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, от която част е и България от 2007 година насам, направи завоя и каза „не” на подкрепата за този отрасъл. За да не остави обаче без хляб хората, които се занимават с тютюнопроизводство, ЕС възприе принцип на субсидиране на отрасъла, с който искаше да пренасочи тютюнопроизводителите към друго препитание – например отглеждане на по-редки билки.

Какво стана в България? Обичайното – прочетохме Евангилието като Дявола. След 2007 година Брюксел ни даде три години гратис, в който със субсидиите от Европа да направим прехода за нашите тютюнопроизводители. Е да, ама ако тютюнопроизводителите от смесените региони се бяха научили на предприемачество, бяха се насочили към различни други дейности в сферата на селското стопанство, ДПС как щеше да събира гласове по изборите? И логично нищо не се случи.

Дойде време да се спрат парите от Европа и затова хоп – държавата пое субсидиите и си ги плаща. ГЕРБ не посмя и дума да обели, защото рязко действие в тази насока ще предизвика взрив в Кърджалийско – просто хората ще останат без хляб и тогава ДПС не 100%, ами 1000% гласове ще вземе. ДПС пък не си мръдна пръста за истинския просперитет на гласоподавателите си – защото ако беше станало, кой щеше да е луд да се занимава с политическа демагогия? И така – до края на света.

Най-ироничната глоба в България

Пловдивският административен съд наложи 1 млн. лева глоба на ЕВН защото неправомерно е прихванало 25 млн. лв. от сметките на Национална...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com