Да стоварим лихвата на чуждата гърбина - народопсихология, братче

5439
Да стоварим лихвата на чуждата гърбина - народопсихология, братче
Снимка: БГНЕС

Сега ли се сетихте как се печелят избори? С този въпрос, отправен с насмешлив тон, жителка на Община Горна Малина нагледно обрисува картинката в милата ни татковина – рано сутринта, по Нова телевизия, за да ни държи влага всеки ден.

Коментар на редактора

Престъпник пред камера - само за сеир

Не може да се твърди с категоричност, че записаният на охранителна камера крадец на автомобили и човекът в съдебната зала са едно и същ...

За да опишем България, най-лесното нещо е да изброим всички мръсни думички, за които се сетим. Но точно тези дълбоко ме потресоха – така, както ме потресе и една статистика от неделя. Тази, в която БНБ нагледно показва как у нас дават кредити на бизнеса със средно три пъти по-високи лихви, отколкото в ЕС, а по депозитите лихвите ни са в диапазона на средното за ЕС.

Предстои нов политически сезон, нови избори – и вместо да виждаме дебати на идеи за по-добър живот, виждаме само кой как се мъчи да припечели. В Горна Малина с регистрация на хора за по 5-10 лева, банките – с маржове, които носят милиони. И страшното е, че тези, големите далавери, завити с одеялото на закона, на никого не правят впечатление и никой вече не търси сметка защо е така. Година след година даже става по-зле – показват го и други статистики, като тези за свободата на словото.

България е вонящ кенеф, защото се отказахме да се борим за нея. Вярвам, че все още има достатъчно читави хора в тази държава, за да се направи разликата. Но тях не ги интересува – читавите в България гледат да градят кариера. В целия ми съзнателен живот, мине не мине, някой се изцепи колко издържлив е българинът и как може да оцелява. Оцеляват обикновените хорица – читавите се адаптират. Народопсихология, братче, да не ти дреме за оттатък къщата, двора и оградата, каза ми наскоро една дългогодишна приятелка.

Затова България върви на зле и тенденцията не се обръща – защото останахме обикновени хорица и мутрагени. Първите да се вдигат чак когато вече няма и една коричка хляб, вторите – за да вземат и тази последна коричка хляб. И се питам – дали някоя от тези две, доминанти групи на родна земя, осъзнава какво значи статистиката за лихвите? Осъзнава ли, че тя е нагледното доказателство как няма да остане и коричка хляб накрая? Едните да вдигнат тоягите, другите да се посмирят малко. Явно го осъзнават само тези, които пращат децата си в чужбина. Но и те не искат да гледат друго, освен двора си.

Как КЗК да посочи картел за горивата, когато законът липсва?

Съгласно Данъчно-процесуалния кодекс Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма право да получава класифицирани данни от НАП и Аге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com