Дай Боже догодина нито един турист

14801
Дай Боже догодина нито един турист
Снимка: БГНЕС

Касов бон с цифра, поправена на ръка – това е поредната нередност, излязла наяве заради медиите, с която се сблъскват туристите на родното Черноморие. След безкрайните препирни за платените чадъри, колко място от плажа заемат, след замърсените плажове, дойде ред и да погледнем към удостоверението, че си наемаме чадър и шезлонг. А написаното на ръка ти го дават на култовия в Созопол плаж „Харманите”.

Коментар на редактора

Туристите ще се успокоят за Черноморието, ама друг път

Проблемите на българския туризъм и конкретно на Слънчев бряг са отдавна известни – нощната тишина, разбитият път, нелегалните так...

Няма как да не е направило на впечатление на всеки, видял репортажа на Нова телевизия по случая, какво беше държанието на отговорните лица. Момчето, раздаващо боновете и събиращо парите отговори с „не знам” на въпроса кой в крайна сметка пише на ръка по въпросните официални документи. Документи, които служат за отчет пред държавата, като се събират данъци. А местният спасител обвини кореспондента на Нова, че си правела новина за емисията – един вид проблем няма, измисляте си го.

Не че няма случаи и то много на „направени” да звучат сензационно новини. Но е влудяващо да видиш как някой те прави на маймуна и ти подава банана да го ядеш с кората.

Само преди 16 дни моята колежка Петя Бързилска написа материл със заглавие „Дай Боже следващата година по-малко туристи”. В него тя изброява куп причини защо туристите по Черноморието ни намаляват – най-вече заради лошо съотношение цена-обслужване. Аз бих добавил нещо по-драстично – състоянието на духа и възприятие на живота, наречено селяндурщина, е основната причина. Когато някой дойде да ти каже, че „си правиш новината”, след като на касовия бон ясно е нанесена поправка на ръка и всички клиенти го посочват и питат какво става, тогава няма какво да му отговориш. Това е човек, който не може да се промени без трепанация най-малкото.

Преди година посетих Испания и там беше страшна жега – почти 40 градуса. Таксиметровият шофьор, който ме взе от летището, постоянно се оплакваше. Хрумна ми да го попитам дали заради жегата поне трафикът е по-малък, защото евентуално са спрени тежките камиони – така, както у нас. Той ме изгледа все едно жегата ми е изпила мозъка – ама защо ще ги спират? Ами нали е жега, асфалтът омеква, пробвах отново аз. Как ще омеква, нали е път, асфалт, не ме разбра испанецът. Уж си говорим на един език, но всъщност сме от различни планети. Точно както с хората, които вярват, че вината не е у тях и фекалиите в Лозенец са дело на НАТО. Лечението е само едно – Дай Боже следващата година нито един турист!

Кои са най-претъпканите с туристи страни?

Кои страни по света са най-претъпкани с туристи всеки ден? Сайтът “FiveThirtyEight” изкнася много любопитни факти по въпрос...

п.п. Туристическият бранш в България очаква около 8,5 млн. туристи това лято. За сравнение в така омразната на г-н Благой Рагин и компания Гърция чакат 25 млн. туристи. Сами се сетете защо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com