Делегираните бюджети са за инкриминиране

6272
Делегираните бюджети са за инкриминиране
Снимка: Thinkstock

През последната седмица се чуха много гласове, включително тези на образователния министър Тодор Танев и на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева в подкрепа на спешните и радикални мерки срещу психическия и физически тормоз, упражняван върху българските учители. Министърът дори поиска инкриминиране на посегателствата.

Коментар на редактора:

45% от учителите са подложени на психически тормоз от родители и ученици

Синдикатът на българските учители подкрепя идеята на образователния министър проф. Тодор Танев за инкриминиране на физическото и психич...

Как е възможно основните виновници, подкрепящи системата, която поражда условията именно за въпросния тормоз, толкова лицемерно да се преструват, че не знаят какво и защо се случва?

Образователното министерство поддържа изключително вредната схема на делегираните бюджети, която доведе до пълен упадък на морала в образованието, защото мерките за противодействие просто бяха отнети.

Делегираните бюджети или иначе казано - системата "парите следват ученика", принуждават училищата да се борят ЕДИНСТВЕНО И САМО за бройки. Защото ЕДИНСТВЕНО И САМО тези бройки биха им донесли пари. За всеки е ясно, че едно училище не може да функционира без нужния му бюджет, така че то е принудено да прави всякакви компромиси, само и само да върже бройката, за да си осигури финансиране.

Така се стига до масовата практика директорите да инструктират учителите да не отразяват отсъствията, да не гонят ученици, да не им пишат двойки, заплашвайки ги с поправка и повтаряне, и изобщо - да не се прави абсолютно нищо, което би довело до изключване или преместване на ученик.

И започва вакханалията.

Криминализирането на посегателствата върху учители засяга вербалната агресия

По Наказателният кодекс вече е инкриминирано посегателство над учител по време на служебните му задължения. Това заяви експертът от МОН...

Днешните ученици са хитри. Дори от малки. Те прекрасно знаят, че са в силната позиция - тази на ходещата касичка. И затова с размах си позволяват да изнудват учителите.

Преподаватели в цялата страна се налага да търпят обиди, арогантност, високомерие, мързел, безхаберие и безпардонност. И то от страна не само на учениците, но и на родителите. Защото минаха времената, в които ако родител получи учителско оплакване от детето си, взима мерки и го наказва. Днес родителите смятат, че отрочето им е неоспоримо право винаги, без значение какво казва учителят.

А същият този учител е принуден да търпи. Защото такава е системата. Тъпа, недомислена, вредна.

И вместо смърфовете в министерството да клатят крака и да мислят с кое псевдо полезно изказване да оправдаят заплатите си и този месец, да си размърдат мозъците и да проумеят, че сегашната система трябва да се премахне.

Защото в училищата, заради безнаказаността, ще започнат да се мултиплицират накаханите арогантни, но иначе мързеливи и прости проекции на подобни родители, които не само ще провалят своето бъдеще, но ще застрашат и това на онези, които все пак влизат в училище, за да научат нещо.

Танев иска инкриминиране на посегателствата срещу учители

Инкриминиране на физическите и словесни посегателства срещу учителите. Това предлага образователният ни министърът проф. Тодор Танев. Т...

Така че "смешният плач" на Танев и Такева не трогва. Напротив, вбесява. Защото българският учител не заслужава да има такива калпави "представители".

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com