Духовната емиграция е основа на чалгаризация

7352
Духовната емиграция е основа на чалгаризация
Снимка: Getty Images/Guliver

Аз съм духовно емигрирал, защото от няколко години насам не чета български новинарски сайтове и не се интересувам от новините в България. Това сподели пред аудитория човек, който дълго време е бил в медийния бранш, макар да не е бил журналист, но пък има свой блог. Човекът беше лектор на обучение как да се оптимизират текстове така, че да могат да бъдат видени от възможно най-голям брой потребители.

Признавам, че неговите думи ме жегнаха жестоко. И до днес не мога да разбера и не мога да проумея как интелигентни хора тотално зарязват и забравят да се интересуват от случващото се около тях. Най-честите изтъквани причини – защото не ме касае пряко, защото е простащина, защото не е интересно, даже е тъпо.

В България има и надежда, не само овчари и крепостни селяни

Ако бяхте учили малко повече генетика, щяхте да знаете, че между гени на овчари и крепостни селяни няма как резултатът да е ползотворен...

Така няма да стане! Ще си остане просташко и тъпо, безинтересно и косвено-пряко, докато тези с капка акъл в главата масово го пренебрегват. Как да се промени резултатът, когато няма желание за борба? Просташко и тъпо е министър на културата да вика в национален ефир как ще даде 50-100 лева на възмутен от действията на държавата хорист, но колко хора биха отишли на протеста срещу Рашидов тази вечер? Да, уморително е, но те – простаците, сами няма да си идат. Не падай на нивото им, често ми казваха в детството ми по-възрастните. Не падаме, но те ни влечат сами надолу. Не само Рашидов, безброй са примерите.

Също вчера експертите учеха, че за да си по-популярен, по-продаваем, по-известен в мрежата, трябва да се изразяваш просто, защото потребителите по-лесно ще те разберат. Сигурно е така – но има теми, които не са прости и не може да се опростяват. А опростяването явно е търговска марка и за политиците ни – не може обаче да е така. Когато го позволяваме, не се интересуваме. Щом не се интересуваме, позволяваме изпростяване. Да си над нещата означава накрая те да отидат над теб. Е, има ли българин, който съзнателно да го иска?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com