Фотоапарат снима само една снимка за 100 години

5058
Фотоапарат снима само една снимка за 100 години
Снимка: Getty Images / Guliver

Съвременните фотоапарати и камери са създадени така, че да запечатват възможно най-много кадри в секунда, да съхраняват максимум детайли, да снимат при най-голям ъгъл на виждане. Пълна противоположност е една необичайна разработка, дело на специалисти от галерията Team Titanic Gallery и известния експериментатор Джонатън Кийтс.

Става дума за нещо като „фотографска капсула на времето“, която в продължение на 100 години ще направи само една единствена снимка.

Фотоапарат снима и на тъмно

Със способността си да прави снимки в пълен мрак новата камера, изобретена от екип на Масачузетския технологичен институт, изглежда кат...

Машината се нарича Century Camera и е създадена на базата на технология, заимствана от простите фотоапарати без лещи. Вместо на филм или фотохартия, камерата ще запечати снимката на слой фоточувствителен материал, нанесен върху повърхността на метална пластина. Чувствителността на материала е много ниска и е подбрана така, че единствената снимка, която ще бъде направена, да покаже еволюцията на местата, попадащи в обектива на фотоапарата.

„Фотографията, направена с камерата Century Camera, ще демонстрира не просто определено място – на нея ще може да се види, как точно се е променило това място в продължение на дълъг период от време. Например – стара къща, съществувала няколко години след началото на снимката, ще остави само призрачна следа, но небостъргачът, построен на нейно място, ще се вижда съвсем ясно“, коментира Джонатън Кийтс.

Първата фотокамера Century Camera ще бъде монтирана в Берлин, за да запечати стогодишен период от развитието на едно малко кътче в града.

Създадени са още 99 такива фотоапарата, всеки от които на стойност 10 евро. Всеки желаещ може да се снабди с някой от тях и сам да избере какво точно ще снима с него. Снимките с всички камери ще приключат през 2116 г. Авторите на необичайната идея планират през май същата година да бъде направена изложба, на която да бъдат представени всички снимки, съхранили уникални моменти във времето с помощта на Century Camera. Едва ли обаче създателите на устройството ще бъдат живи, за да видят тази уникална колекция.

Слънце за начинаещи

Ако снимаме Слънцето с обикновен фотоапарат, ще се получи неизразителен жътеникав диск, ако изобщо нещо се получи. Ако направим това, к...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com