Германците са чувствителни към свободата на словото, а ние?

4692
Германците са чувствителни към свободата на словото, а ние?
Снимка: Thinkstock

Федералният прокурор на Германия Харалд Ранге е освободен от поста си и предсрочно пенсиониран, след като стана ясно, че прокуратурата е започнала досъдебно производство за държавна измяна срещу разследващи журналисти. Късно снощи министърът на правосъдието Хайко Маас обяви, че е снел доверието си от Ранге заради разбунилото духовете разследване на портала netzpolitik.org. Двама журналисти от сайта разкриха преди няколко месеца, че специалните служби планират значително разрастване на онлайн следенето на граждани.

Правосъдният министър на Германия не се съгласи с критиката на главния прокурор спрямо правителството, че последното се меси в разследването. Според Ранге правителството се опитва да прикрие журналистите, като е наредило да изтегли от разследването независим експерт, който е установил, че ползваните документи в публикациите са държавна тайна. Министърът от своя страна посочи, че вещото лице е било сменено със съгласието на Ранге преди да е излязло с конкретно заключение.

#ДаСиНагъл

В типичния си арогантно-ироничен стил премиерът Бойко Борисов заяви, че проверката на вестник „Сега“ от страна на НАП няма ...

Коментар на редактора

В Германия целият този скандал е придружен от протести в защита на свободата на словото и правото на хората да бъдат осведомявани. От както се разбра, че телефонът на германския канцлер Ангела Меркел е бил подслушван от американската Агенция за национална сигурност, германците са много чувствителни към темата. Сега главният прокурор на Германия е обвиняван и в двойни стандарти, защото спря разследването срещу американската агенция заради липса на доказателства. Медиите и обществото в Германия не са съгласни.

Според доста общественици в страната ситуацията прилича на цирк. Като цяло обаче всички подчертават колко е важна свободата на словото и как всички трябва да я бранят. Германският главен прокурор със сигурност има своите мотиви за запчоването на разследването срещу журналистите. От гледна точка на държавата над гражданите това има своята логика.

Въпросът е, че в Германия – родината на толкова много философи и мислители, гражданите и държавата са едно. Обществото им е стигнало до ниво, на което те са длъжни да бъдат чувствителни, когато някой се бърка в техния живот и лична свобода. Технологичният гигант Google не един път е бил правно атакуван в Германия заради нарушения на личните данни на гражданите.

Проверката на НАП в медиите - форма на репресия или нормална практика? Може да има за сайтовете

Данъчната администрация трябва да върши работата си, без значение дали проверява медии или друг тип фирми, но не трябва да има никакв...

Иска ми се и в нашата страна поне донякъде да успеем да ги стигнем германците. Иска ми се да не забравим бързо за проверките на НАП в печатните медии, които дори и да са регулярни и нормални, са придружени от доста въпросителни. Искам ми се медиите да не участват активно в спорни практики като масовите проверки на „незаконните къмпингуващи“. Иска ми се сутрешните блокове по телевизиите да не са пълни с убийства и лоши новини. Иска ми се да няма платени и неплатени всичкознаещи тролове. Свободата на словото обаче е работа на всички, както у нас, така и в Германия. С малки крачки напред... може би...

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com