Гигантските южноамерикански речни костенурки "говорят" с малките си

8661
Гигантските южноамерикански речни костенурки "говорят" с малките си

Ако сте наблюдавали костенурка да ражда, вероятно сте решили, че малките се излюпват в пълна тишина. Доскоро и учените смятаха така. Въпреки това ново изследване показва, че това далеч не е вярно. В някои от случаите между майка и родител „тече диалог” преди раждане, който продължава и след това.

Малките на гигантските южноамерикански речни костенурки издават звуци преди да се излюпят от яйцата си. Те са важни за успешното излюпване. „Диалогът” между влечугите, които живеят в р. Амазонка, продължава и след това, когато наследникът се спуска във вода. Звуците, които майката издава във водата, помагат на малкото да се ориентира във водата.

120 костенурки са конфискувани и настанени в спасителен център

120 сухоземни костенурки бяха конфискувани и настанени в спасителен център на "Зелени Балкани", съобщиха от екоорганизацията. Природоз...

Учените Камила Фера и Дик Фогт са документирали, че костенурките издават ограничен набор от звучи с ниска честота. С тяхна помощ земноводните влечуги успяват да произведат звук, който може да пътува на далечно разстояние във водата, информира сайтът livescience.com.

От много години насам опазването на костенурките е свързано с преместването на гнездата им, за да бъдат намерени по-добри условия, или дори поставянето на животинките временно в плен. Учените обаче не са взимали предвид факта, че тези действия могат да нарушат комуникацията между майката и малкото.

Ако изследването на Фера и Фогт бъде доказано, това ще означава, че майките чакат малките костенурчета да се излюпят преди да ги пуснат във водите на р. Амазонка.

 

Как войната влияе на социалното поведение

Еволюционните биолози смятат, че непрестанната борба за ресурси е породила сред Homo sapiens представите за равенство и братство, тъй к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com