Google събира факти за всичко и всеки в единна база от данни

2705
Google събира факти за всичко и всеки в единна база от данни
Снимка: Getty Images / Guliver

В публичното пространство се появи интересна информация, според която от известната компания Google са се заели с мащабен проект, свързан със съхраняването на информация. Става дума за създаването на огромна, всеобхватна база от данни с название "Knowledge Vault".

В базата ще са събрани всички възможни факти за нашия свят, за историята и за всичкото знание, което човечеството притежава към днешния ден.

И новата ЕК защитава решението за махане на информация от търсачката на Google

Решението на Европейския съд относно триенето на данни в търсачката на Google беше защитено и от новия европейски правосъден комисар Ма...

Проектът Knowledge Vault е амбициозен и грандиозен и се отличава от другите бази данни, като Wikipedia например, по това, че в „пълненето“ с информация хората няма да имат никакво участие. Всичко ще се случва в напълно автоматичен режим, като основната тежест ще падне върху високопроизводителни компютри и специализирани алгоритми. Те ще събират всички достъпни изходни данни от всички онлайн-източници, ще ги обработват, извличайки от тях „голите“ факти, и ще съхраняват информацията във формат, подходящ за използване в бъдеще.

Основа на Knowledge Vault ще стане съществуващата база Knowledge Graph,, която също принадлежи на Google. В нея към момента има 1.6 милиона записи за различни факти и обемът й непрекъснато се увеличава.

Една от основните задачи, която стои пред компанията, е разработването на структури и специализиран език за описание на факти, които да могат да се използват едновременно и от хора, и от изчислителни системи.

За хората ползването на Knowledge Vaul ще бъде лесно и просто, по същия начин, по която използват и Google. А специализираните цифрови помощници, като Siri или Cortana, ще могат да използват информацията от базата данни за предоставяне на по-изчерпателни отговори на въпросите, зададени от потребителите.

Акули заговорничат срещу Google

Големите бели акули са със славата на най-свирепия морски хищник, но те вече застрашават и ежедневието ни на сушата, защото кроят да ср...

Трябва да отбележим, че проекти, подобни на Knowledge Vault, са притежание и на други компании - Facebook , Amazon, Microsoft и IBM, например. Всяка от базите е специализирана и е използвана от фирмите за постигане на определени цели.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com