Гръцката политическа глупост

9081
Гръцката политическа глупост
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърците са по принцип политически много прост народ. Иначе бунтовен и смел, но прост. Доказаха го на изборите вчера, подарявайки победата на "Сириза" и Алексис Ципрас.

Само прост народ може да повярва на обещания за безплатен ток на бедните, ударно увеличение на заплатите, 75% данъци за богатите и опрощаване на извънземния държавен дълг.

Еврото удари 11-годишно дъно след победата на Ципрас

Европейската валута достигна своята най-ниска стойност от 11 години насам. Рано сутринта на азиатските пазари едно евро се е търгувал...

Да, гърците бяха принудени да стегнат безобразно разпасаните си колани и разбираемо, това не им харесва. Нормално е да им се иска нещата отново да вървят по мед и масло. Нормално е да толерират едни захаросани и розови обещания, че това ще стане с едно щракване на пръстите. Но чак да им повярват...

Всъщност фактът, че гърците са политически рядко прост народ, се потвърждава от много неща. Като се почне от това, че те не виждаха нищо нередно десетилетия да въртят безропотно само и единствено две партии, които да ги управляват, без значение какви ги вършат, до това трета политическа сила за пореден път да е "Златна зора". За който не е в течение, пред фашистите от "Златна зора" Волен и Расате изглеждат като херувимчета.

Но да се върнем на Ципрас. Той беше извадил голямото гребло с обещанията и хвърляше щедро върху гърците. По обещания той е нещо средно между Волен и Бареков - и по количество, и по малоумие. Естествено, моментално след встъпването си в длъжност той ще даде назад. Защото популистите винаги знаят, че са популисти. Винаги знаят, че лъжат. Просто разчитат, че могат да прикрият наглостта си зад престорена загриженост. И ако има един заблуден народ, който да им повярва, те си уреждат живота.

На гърците им предстои отрезвяване, но те са доказали, че явно им е все тая, защото нямат навика да си взимат бележка.

Сириза даде леко назад - за увеличението на заплатите

Веднага след гръмката си победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция, от "Сириза" взеха да дават назад по някои от предизборни...

Не ги оправдава жалването, че от 5 години живеели зле. Те харчат разпасано от 100 години. Такова титанично наваксване е трудно да се направи само за 5 години. Те обаче не искат да чакат. Искат отново някой да ги спаси. И понеже в техните искания има много наглост, си избраха и нагъл премиер. Само че той беше на тяхна страна до вчера. От днес работи за себе си.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com