Гърмен гръмна, а сега какво?

9250
Гърмен гръмна, а сега какво?
Снимка: БГНЕС

Ще се самозапалим, ще си запалим къщите, ще запалим и цял Гърмен. С тези приказки отчаяни хора в ромската махала „Кремиковци” се приготвиха да посрещнат багерите и булдозерите, които днес (29 юни) трябва да съборят 4 от общо 124 незаконни къщи.

Коментар на редактора

Кръвта по АМ "Струма" изкрещя - правилата ще се спазват

Петъчният 26-ти юни се оказа последният в живота на 47-годишния Николай Чивиев - баща на три деца, син на уважавана в Симитли фамилия, ...

Трагедията е пълна. Защото тези хора са излъгани – обещано им е от времето на ДС агента Ахмед Башев, че техните имоти ще бъдат узаконени. Със сигурност има и такива, които просто са направили по някоя колиба, но е факт и, че има къщи, които са безопасни за живеене и единственото, което липсва, са документи.

Явно е, че в случая говорим за използване на наивността на много хора. Явно е, че те са използвани, за да може друг да се укрепи на власт. Явно е, че както често и навсякъде по света става, по-умният и хитрият яхва по-наивния и го експлоатира, докато не дойде моментът със самозапалването.

Какво да се направи – дългосрочно е ясно, но никой не си мърда пръста в момента. Образование, равен шанс за работа – нека си признаем в крайна сметка колко работодатели биха предпочели да вземат циганин пред българин при равни други условия? Краткосрочно обаче няма решение – никой, нито един политик, кмет, държавник, премиер ако щете, не даде рецепта. Защото няма такава. Може би само предложението на Цветелин Кънчев да има узаконяване на къщи, които са безопасни за живот, би проработило – узаконяване срещу съответното заплащане. Проблемът обаче е, че никой не може да каже колко от тези хора с годни за живот, но незаконни домове, може да си плати за узаконяването. Разрешим обаче проблем - ако държавата и местната власт си размърдат затлъстелите задници и свършат малко работа не само когато дойде някой с камера и микрофон.

Воденичният ромски камък ще ни тежи на шията още дълго време. Но не може да е вечно – и ако не спрем да се правим, че той съществува само когато телевизиите се юрнат към поредния Гърмен, то накрая ще се стигне до страшни неща. Държавата да си даде сметка за това – да започне да работи, да търси начин нещата да станат справедливи – не законни, а справедливи. Защото, убеден съм, Ахмед Башев също не е направил нещо грешно според буквата на закона – но според буквата на морала?

Соросоиди и рубладжии да млъкнат за военната техника на САЩ

В България ще бъде разположено военно оборудване и техника заради кризата в Украйна. Тази информация е обект на обществено и медийно вн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com