HEARBO – роботът с най-съвършен слух

4660
HEARBO – роботът с най-съвършен слух

Роботите стават все по-съвършени и по-съвършени. Те вече разполагат с толкова добри сетива, колкото и тези, които самите ние – хората, притежаваме. И дори повече. Ето поредното доказателство за това – новият робот на японския институт Honda Research Institute–Japan (HRI-JP), който се отличава със супер „развит“ слух. Тази любопитна разработка беше представена от своите създатели по време на изложението IROS 2012.

Името на машината е HEARBO (HEAR-ing roBOt), което най-общо може да бъде преведено като „чуващ робот“. И това наистина е така.

Запознайте се с първото българско Училище по роботика Robopartans

Чували ли сте за първото българско Училище по роботика „Robopartans”? Actualno.com се срещна с Кирил Митов и Екатерина Анач...


HEARBO е способен бързо да определи посоката, от която идва определен звук, да предположи неговия произход, както и да го отдели от фоновия шум наоколо. Роботът дори може да направи нещо, което хората не са способни да извършат с дарения им от природата слух – той има способността да проследи четири източници на звук едновременно, идентифицирайки природата и позицията им с голяма точност. Тези си възможности HEARBO дължи на вградените в главата му осем микрофона, както и на специален софтуер на име HARK. Отделянето на няколко звука един от друг в едно и също време е особено важно при определени ситуации. Така няма да се налага да се потиска един или друг звук, а всички ще бъдат проследявани, локализирани и анализирани с една и съща степен на важност.

На теория с оборудването, с което разполага, HEARBO би могъл да раздели и разпознае не четири, а дори седем отделни звука или гласове.

Идеята за това и методите за реализирането й принадлежи на Казухиро Накадаи от екипа, работещ по проекта. Ученият е използвал специална обучителна програма за робота, благодарение на която машината може да различава човешки глас, музика и звуците от околната среда. Например това означава, че HEARBO лесно ще направи разлика между гласа на оператора, даващ му гласови команди, и звучащата от радиото песен.

9 теории от фантастиката, които още не са реалност

Фантастичните филми и романи от години ни засипват с обещания за супер изобретения, технологии, разработки. Показват ни куп хубави неща...

Авторите на проекта се надяват HEARBO не просто да бъде атрактивна разработка, а машина, която ще намери полезно приложение на практика. Една от основните идеи за използването на „чуващия робот“ е той да служи за издирване на хора след стихийни бедствия.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com