"Хамас" Е терористична организация

7103
"Хамас" Е терористична организация
Снимка: Getty Images / Guliver

Решението от 2001 г. за включването на групировката в списъка се базира не на правни основания, а "фактически на косвени обвинения от пресата и интернет", мотивира се съдът в разпространено становище.

САЩ призоваха ЕС да запази в сила санкциите срещу "Хамас"

Говорителят на Държавния департамент Джейн Псаки призова Европейския съюз да остави в сила санкциите срещу палестинското движение &bdqu...

Коментар на редактора:

От известно време европейските държави вървят по път, който далеч не е сигурно, че ще ги изведе до иначе желаното от всички решаване на израело - палестинския конфликт.

Наблюдава се една вълна от признавания на Палестина, която според мнозина специалисти се дължи на тезата, че ако по този начин се провокира Израел да се изправи пред почти свършен факт, преговорният процес ще се раздвижи и евентуално ще направи по-осезаеми стъпки към една добра развръзка.

Тази теория обаче далеч не е толкова солидна, колкото си мислят някои. И в крайна сметка, поне засега, успеваемостта й е доста спорна.

Позициите на евреи и араби са много по-сложни и многопластови, за да може с едно такова изнудване те да се синхронизират.

Нетаняху поиска ЕС незабавно да върне "Хамас" в списъка с терористичните организации

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху настоя ЕС незабавно да възстанови „Хамас” в списъка с терористичните организации, след...

Но да приемем, че в тези ходове имат някакъв резон.

Едно е да признаеш Палестина, а вече съвсем друго да отречеш, че една абсолютно терористична организация е такава.

Защото "Хамас" Е терористична организация.

Не само в исторически план, не само във военен и не само в социален. "Хамас" е терористична организация и в идеен план. Групировката цели унищожаването на Израел, не признава правото на съществуване на еврейската държава и работи с всички методи за конфронтация и провокация - дори използването като жив щит собственото си население. Това не са характеристиките на организация, бореща се за права и независимост. Това са характеристиките на тероризма.

Срам за ЕС, че предприе този безумен ход. Има много други начини за възраждане на преговорния процес в Близкия изток. Да развържеш ръцете на едни терористи обаче, не е сред тези начини.

ЕС вади "Хамас" от списъка си с терористични организации

Палестинската групировка "Хамас" трябва да бъде махната от черния списък на ЕС за терористичните организации, реши днес Общият съд на...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com