Илюзия ли е Вселената?

15026
Илюзия ли е Вселената?
Снимка: Thinkstock

Дали Вселената е илюзия - двуизмерна прожекция върху космически екран, която човешкото съзнание не може да осмисли? Отговор на този въпрос търси научен експеримент, провеждащ се в момента. Това съобщава Live Science, предаде "Фокус".

Проектът Holometer се осъществява в момента в лаборатория на американското Министерство на енергетиката, намираща се в щата Илинойс. “Искаме да разберем дали пространство-време е квантова система, каквато е материята”, казва ученият Крейг Хогън, директор на един от изследователските центрове на лабораторията.

Разкриха още фактори, довели до катастрофата на "Титаник"

Група геофизици и инженери, изучаващи честотата и размерите на айсбергите в Атлантика, стигнаха до нов извод, свързан с гибелта на &bdq...

Холографският интерферометър или накратно холометър, разделя два лазерни лъча, изпращайки ги надолу към 40-метрови рамки. Система от огледала отразява светлината обратно към устройството, където те отново се събират. Движението предизвиква флуктации на яркостта в получената след събирането светлина. Учените изследват тези колебания за нещо нетипично или неочаквано. По-специално, екипът търси доказателства за “холографски шум” - предполагаема квантова нестабилност на системата пространсто-време, която предизвиква поклащане като това на материята.

Експериментът всъщност изследва капацитета за съхранение на информация на Вселената. Учените търсят знаци, които биха показали, че място и време не са точно дефинирани. Може да се окаже, например, че цялата информация във Вселената се съдържа в ограничени двуизмерни системи, като изображенията на телевизорите, които се състоят от двуизмерни пиксели.

Това поклащане може да е много слабо, съответстващо на ускорение от около 1 милиметър на година, казват учените. Тази скорост е приблизително десет пъти по-бавна от скоростта на континенталния дрейф. “Ако открием шум, който не изчезва, това би могло да е нещо фундаментално за природата”, казва ръководителят на проекта Аарон Чоу. “Това е вълнуващ момент за физиката. Положителен резултат би поставил множество нови въпроси за същността на Космоса.”

 

Геномът на котките може да разкрие тайни за наследствените болести при човека

Геномът на котките почти не се е изменил през последните 5000 години. Неговото изследване може да допринесе за по-добро опознаване на н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com