Информатиката в училище е жизнено важна

5250
Информатиката в училище е жизнено важна
Снимка: БГНЕС

Предметът "Информатика" ще спре да се изучава в общообразователните училища и езиковите гимназии. Единствените училища, в които ще продължи да се преподава, ще са математическите гимназии и специализираните школа по компютри. Това е записано в новите учебни планове, съобщава "Телеграф“. Те трябва да влязат в сила след приемането на новия закон за средно образование, който се гледа на първо четене в парламента.

В същото време стана ясно, че управленската програма на кабинета предвижда учениците да държат държавен изпит и по компютърни умения след десети клас, като препитването ще бъде изцяло онлайн.

Учителският синдикат не иска разрешаване на домашното обучение

От Синдиката на българските учители предлагаме да отпадне от проектозакона текстът, който разрешава домашното обучение. Това каза Янка ...

Коментар на редактора

Ясно е, че образователната реформа не е нещо лесно, но има решения, които обективно погледнато, са чисто и просто глупави.

Идеята да се премахне информатиката като предмет е такова глупаво решение. От друга страна да има матура по компютри, тъкмо обратното, е нещо полезно. Ето защо се надяваме първото предложение да остане само проблясък на някой объркан мозък и на практика да се въведе само второто.

Защото животът днес не е като животът преди 50 години. И образованието неминуемо трябва да се съобрази с това.

Първо, компютрите са навсякъде в живота ни. Да се пуснат от училищата деца след 12 години на образователно заточение без да имат базова компютърна грамотност, е неадекватно и недалновидно поведение.

БСК: 15-годишните да могат да се учат на занаят, ако не се образоват

Ако не учат, 15-годишните да могат да работят. Тази идея отново е на дневен ред, но този път покрай проектозакона за училищното образов...

И нека не бъркаме нещата. Да играеш WOW и да влизаш в  "Замунда" не е основна компютърна грамотност. Защото има млади хора, които тъй като не са влизали в час по информатика в училище, днес хранят виртуални котки, цъкат "Фейсбук" и гледат смешни клипчета онлайн, но не знаят как да направят едва Excel-ска таблица или една Power Point-ска презентация.

Второ, в иначе хилавата българска икономика има един бранш, който безапелационно върви нагоре. Той не само не крие осигуровки, заплати и данъци, не само не прави съкращения, а изпитва недостиг на кадри. IT секторът.

Съответно, белег на мъдро държавническо мислене би било да се наблегне на обезпечаването на този сектор. Би било умно не просто информатиката да не се премахва, а в часовете по компютри да се изучават основи на програмирането, за да могат големите ученици да придобият базисни знания и умения в тази насока. Така те, ако пожелаят, отрано могат да се насочат към една перспективна професия, подпомагайки и икономиката на страната. За никого от бранша не е тайна, че България има много талантливи програмисти и като цяло, сериозно добър мозъчен ресурс за развитие в тази посока.

Ето защо би било висш тъпизъм сами да се закопаваме.

Часовете по информатика и информационни технологии в училище СА важни и на тях трябва да се обърне по-голямо, а не по-малко внимание.

Образователният министър не е съгласен да има 1 учебник по предмет

Министърът на образованието Тодор Танев не подкрепя идеята да има само по един учебник по предмет, както е заложено в проектозакона за ...

Автор: Десислава Любомирова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com