Интернет предприемачи учредиха най-щедрата награда за медицина и биология

14656
Интернет предприемачи учредиха най-щедрата награда за медицина и биология

Интернет предприемачите Юрий Милнер, Марк Зукърбърг, Сергей Брин и неговата съпруга Ан Вожицки обявиха учредяването на най-голямата в света награда, давана някога в областта на медицината и биологията - «Breakthrough Prize in Life Sciences Foundation».

Общата стойност на наградния фонд за тази година е 33 милиона долара. Те ще бъдат разделени между 11 лауреата, всеки от които ще получи по три милиона долара.

Кучетата "надушват" рак на белия дроб

Кучетата могат да "надушват" рак на белия дроб. Това сочат резултатите от проучване на учени от в Австрия. Откритието дава надежда за р...

Наградите са за особени постижения в областта на продължаването на човешкия живот и в сферата на труднолечимите заболявания. Имената на първите щастливци бяха публикувани на страниците на вестник The Guardian.

Един от 11-те лауреата е Синя Яманака от университета Киото, който стана известен с работата си върху създаването на индуцирани стволови клетки. Неговата дейност беше забелязана миналата година и от членовете на Нобеловия комитет. Сред наградените е също и Ханс Клевърс, работещ в Hubrecht Institute, откривател на механизма на работа на сигналния път Wnt. Всички останалите призьори са американци. Това са невробиологът Корнелия Бергмън от университета Рокфелер, генетикът Дейвид Ботщайн от Принстънския университет, онкологът Люис Кентли от медицинския колеж Weill Cornell, специалистът по теломерите Тития де Ланже, онкологът Наполеон Ферара от университета Калифорния в Санд Диего, един от ръководителите на проекта „Човешкият геном“ Ерик Лендер, онкологът Чарлз Сойерс, както и неговите колеги Берт Фогелщайн и Робърт Уайнбърг.

По информация на престижното издание инициатор за учредяването на фонда е бил Юрий Милнер.

Самият той е завършил специалност „теоретична физика“, но спира да се занимава в сферата на науките през 1990 г. От тогава започва дейност в сферата на финансите и информационните технологии. Заедно с основателя на Microsoft Бил Гейтс, Милнер инвестира в компанията Foundation Medicine, която се занимава с диагностиката на ракови заболявания.

Зукърбърг: Ако не бях успял с Фейсбук, щях да работя в Майкрософт

Основателят на най-голямата социална мрежа в световен мащаб Фейсбук – Марк Зукърбърг, прави доста интересно признание в едно от и...

Да припомним и историята на останалите двама организатори на «Breakthrough Prize in Life Sciences Foundation». Марк Зукърбърг е създателят на най-известната социална мрежа Facebook, а Сергей Брин е съосновател на компанията Google. Съпругата на Брин пък е биолог и съосновател на компания за провеждане на генетични тестове.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com