Изкуствено дишащо листо ще произвежда кислород в Космоса

4398
Изкуствено дишащо листо ще произвежда кислород в Космоса

Едно от трайните предизвикателства за пилотираните космически мисии е липсата на достатъчно кислород. На Земята хората дишат благодарение на растенията, които поглъщат "лошия" въглероден диоксид и отделят живителни глътки въздух. Как обаче да бъде набавен кислород за продължителни пътешествия в Космоса?

Решение на проблема предлага дизайнер от Великобритания, който е разработил изкуствено дишащо листо, съобщи "Дискавъри", цитиран от БТА.

Рядък вид генгер изчезва в Айтос

Почти унищожено е единственото находище на растителния вид генгер - край Айтос, съобщиха от сдружение "Младежки информационен център"...

Джулиан Мелхиори от Кралския колеж е създал "биологично функционално" синтетично листо от копринен протеин, което също като истинските поглъща въглероден диоксид, вода и светлина и отделя кислород. То се състои от хлоропласти - структурите в растителните клетки, отговорни за фотосинтезата.

Дизайнерът определя Силк Лийф като лека и лесно преносима кислородна фабрика за космически цели. Всичко, което й е необходимо, за да функционира, са светлина и малко вода.

Според изобретателя изкуственото листо може да намери приложение и на Земята. Големи пластове от същия материал могат да се използват като тапепи или за обвиване на сгради, за да осигуряват чист въздух в затворени помещения и на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com