Измамното щастие на Black Friday у нас

8438
Измамното щастие на Black Friday у нас

Вече втора година и България става свидетел на чудото Black Friday.

Намаленията през Черния петък са най-големите за годината и хората вкупом се втурват да пазаруват. В нормалните държави.

Намаленията продължават!

Колекция зима 2013/2014 от днес е с намаление до -70% в магазин United colors of Benetton/Sisley! Топли вълнени жилетки, деним и връх...

У нас бизнесът, познат отдавна с характеристиките си безскрупулност и алчност, измисли своя версия на Black Friday.

В България Black Friday е денят на кухото щастие - радваш се безмерно, че си направил хипер изгодна сделка, купувайки телевизор или телефон с 500 - 600 лв. отстъпка, докато всъщност го купуваш на реална цена.

Най-голям интерес около Black Friday има към техниката и логично, там са уж най-атрактивните промоции и най-голямата навалица.

Именно по отношение на техниката обаче Black Friday е и най-големият провал.

След всяко подобна предварително обявена бомбастична промоция лъсва суровата истина за това какво разбира българският бизнес под "намаление". В случай, че не сте забелязали, "намаление" на български означава вдигане на цената на един продукт, а след това обявяване на промоционална такава -  до първоначалните равнища или малко под тях. Пример - новият IPhone е намален "умопомрачително" от 1800 лв. на 1290 лв., при положение, че справка в интернет показва, че може да бъде купен стандартно на цена между 1250 лв. и 1290 лв.

От днес започват намаленията в H&M

От днес, 20 декември, стартира зимната разпродажба във всички магазини на H&M у нас. Дни преди Коледа любителите на модата ще имат...

Проблем са и изключително ограничените бройки на най-апетитните продукти, предлагани в промоцията. Ако изобщо има такива бройки, както подозират някои.

Реални отстъпки има, но на по-маловажните продукти - я някой пасатор, я тостер, а микровълнова...

Да не говорим, че на места считат, че са много вътре в Black Friday-а с отстъпки от мащабните 10% например.

И така българите за пореден път остават излъгани и разочаровани. А ако не са си дали сметка за схемата - излъгани, но щастливи.

И всичко, защото бизнесът не желае да опита ей така, за разнообразие, веднъж поне да направи едно истинско намаление, пък тогава да решава. Той предпочита да заблуждава потребителите с цел максимална печалба. Защото е ограничен, нагъл и недалновиден. Докога така, пазарната икономика ще покаже.

Два месеца коледни намаления

Коледните намаления тази година ще важат поне два месеца. Заради свитото потребление търговците започнаха от рано да изкушават българи...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com