Изпращат летяща чиния с надуваем модул към Марс

4767
Изпращат летяща чиния с надуваем модул към Марс

От космическата агенция NASA планират през юни тази година да тестват нов апарат, напомнящ летяща чиния. Машината е създадена с една основна цел – доставка на тежки товари до повърхността на Марс, съобщава New Scientist.

Прототипът ще бъде пуснат на височина няколко десетки километра с помощта на аеростат над един от Хавайските острови – Кауай.

Телескопът "Хъбъл" вече може да вижда по-надалеч

Учени от САЩ и Италия са представили метод, който позволява на телескопа "Хъбъл" да измерва до десет пъти по-големи разстояния от тези,...

Апаратът, който носи названието LDSD, разполага със специални надуваеми елементи, които трябва да забавят падането му след влизането в тънката атмосфера на Червената планета. До този момент от NASA използваха за тази цел предимно парашути и въздушни амортисьори за по-голямата част от своите космически апарати. Има обаче и изключения. Еднотонният Curiosity беше оборудван със специална система, наречена „небесен кран“, състояща се от парашути и ракетни двигатели.

При по-тежките апарати обаче тази технология е неприложима. Това е проблем за бъдещи мисии до Марс, при които ще трябва да се спуска товар от 40-100 тона по време на един курс до планетата. В условията на силно разредената марсианска атмосфера, чиято плътност е 100 пъти по-малка от тази на Земята, използването на парашути за спускане на големи товари е невъзможно. Реактивните двигатели пък създават висока турболентност и също не са подходящ избор, коментират от NASA.

Летящата чиния LDSD съдържа надуваема камера, играеща ролята на спирачна система, и в допълнение гигантски парашут, който е два пъти по-голям от този на Curiosity.

Когато апаратът влезе в атмосферата на Марс със скорост 3.5 Маха, системата бързо ще се напълни с въздух, увеличавайки по този начин повърхността на машината. Това ще позволи скоростта на движение да падне до 2 Маха. В този момент ще стане възможно разтварянето на 33.5-метровия парашут, който ще достави капсулата до повърхността на Червената планета.

НАСА подготвя изстрелването на "Дракон", въпреки проблемите с компютъра на МКС

Повредата в резервния компютър, разположен на външната повърхност на Международната космическа станция /МКС/, няма да промени плановете...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com