Източникът на киберпрестъпленията: Нашето самодоволство

6269
Източникът на киберпрестъпленията: Нашето самодоволство

Цифрите са потресаващи: Близо 20 милиона лични данни, като например пароли и банкови такива, са изтъргувани нелегално по интернет през първата половина на тази година, според проучване на knowthenet.org.uk

Този брой е нараснал четири пъти от 2010 година насам, паралелно с интернет потребителите и киберпрестъпниците.

Увеличават се престъпленията в мрежата

"Нивото на киберпрестъпленията се увеличава. Увеличават се престъпленията в мрежата", заяви началникът на сектор "Компютърни престъпл...

Въпреки това, тези тенденции опровергават първопричината на проблема: нашето собствено самодоволство. Твърде много от нас категорично не разбират новите заплахи, които идват с информационната епоха, за което носим вина.

Една много срещана грешка беше изтъкната в скорошна публикация на Buzzfeed.Статията разказва историята на потребителя Даниел Денис Джоунс. Мултимедийният режисьор губи акаунта си заедно с уникалното си потребителско име, които „падат в плен” на хакерите.

Buzzfeed обвинява Туитър в недостатъци на сигурността, която позволява безкрайни опити за логване от различни IP адреси. Хакерът активира автоматизирана програма, която постоянно се опитва да влезе в системата от различни IP адреси, използвайки елементарни пароли.

Както и да е, това нямаше да се случи, ако паролата на Даниел не е била прекалено слаба, щом като е излезнала в списъка с „общи пароли”. Елементарно.

Този вид наивност се простира отвъд настройките на паролите. Днес смартфоните са новото бойно поле за киберсигурност.

Секс от разстояние? Възможно!

Разстоянието вече не е проблем за двойките, които са далеч един от друг, благодарение на специално устройство, което симулира сексуал...

Повече от половината възрастни притежават по един айфон, като 120,000 са откраднати всяка година. Не е нужно да си гений, за да се разбереш, като се има предвид броя на кражбите, че повече и повече от нас рискуват да станат жертви на киберпрестъпления и кражба на лични данни.

За да станат нещата още по-лоши, проучване на KnowTheNet  показва, че приблизително 38 процента от нас пазят лична информация, като онлайн банкиране и различни пароли на смартфоните, която е незащитена.

Докладът също разкрива, че 19 процента от собствениците на смартфони използват некриптиран WiFi, което излага потребителя на атаки. Така хакерите могат да откраднат информация от телефона ви, без дори да го докосват.

Така че следващия път, в който станете жертва на интернет гангстери, не обвинявайте системата. Обвинете себе си, защото това най-вероятно се е случило по ваша вина, категорични са експертите.

 Редактор: Теодора Тодорова

Човекът срещу природата: Готови ли сме да победим земетресенията?

Земетресението. Една от най-опустошителните за човечеството природни стихии не оставя на мира ума на учените по света в търсенето на от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com