Как КЗК да посочи картел за горивата, когато законът липсва?

5370
Как КЗК да посочи картел за горивата, когато законът липсва?
Снимка: БГНЕС

Съгласно Данъчно-процесуалния кодекс Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма право да получава класифицирани данни от НАП и Агенция „Митници” за компании, при които има съмнение за картел. Ако законът не бъде променен, комисията ще взема решенията си както досега – на база на данните, които предоставят фирмите. Вече сме предлагали промяна, заяви говорителят на КЗК и бивш журналист Марио Гаврилов пред БНТ.

Коментар на редактора

Дай Боже догодина нито един турист

Касов бон с цифра, поправена на ръка – това е поредната нередност, излязла наяве заради медиите, с която се сблъскват туристите н...

Крайно интересна информация и то в момент, в който премиерът Бойко Борисов публично обяви, че имало картел между големите бензиностанции, без да има становище от КЗК. Той стигна и по-далеч – буквално каза, че ако КЗК не намери картел, ще има смяна на състава на КЗК.

Политическият популизъм е нещото, което всяка една медия, която не е под похлупак, трябва да посочва. Хубаво е да се приказва смело, още по-хубаво е, когато приказките биват подплатени с действия. А най-хубаво е, когато се слушат специалистите, въпреки че не се тупат по гърдите и не дават да ги пипаш по мускула.

Какво излиза сега – контрабандата многократно беше посочена от Борисов като основен приоритет на държавата. Мине не мине време и ни заливат с цифри колко по-добре са нещата – има пари да харчим за детелина при Белокопитово един вид. Но картелът си е достоен заместител на контрабандата – споразумяват се едрите риби, продават на по-висока цена и си правят печалбата. По-алчните искат и контрабанда, и картел, но наистина големите печалби идват от разликите спрямо истинската цена. Оборотът е основата на големия бизнес и голямото влияние – това го знае всеки истински предприемач и търговец.

Защо тогава за контрабандата Борисов вие като линейка, а за законовата дупка относно картелите ни звук, ни стон? Не знае ли за вратичката? Нали по негови думи е и партия, и парламентарна група? Хем не може всичко сам, хем е всичко? Не може или не иска да е сам? И говори ли за картел, след като знае, че по закон КЗК ще е най-удобният бушон? ГЕРБ дали ще искат промяна на закона, както КЗК препоръчва или ще си останем на фаза говорене – ние ги хващаме, те ги пускат? И ще си менкаме удобни състави по "независимите регулаторни органи"?

Бау-Бау или математиката на бензиновия провал

0,8% - това е процентът на установени нарушения при спешната проверка на бензиностанциите в цяла България. Оказа се, че става въпрос за...

Само когато има закони, които са така направени, че независимо кой е на власт и кой е силен в момента, наказание може да се наложи – по буквата на закона, тогава можем да си говорим за ефективна държава. Който действа сам, свършва зле – всеки е учил в училище приказката за Хан Кубрат и за пръчките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com