Как един белгиец няма да обърне каруцата

6312
Как един белгиец няма да обърне каруцата
Снимка: Thinkstock

По нетрадиционен начин белгиецът Лео Скулс започна протест срещу режима на водата в гърменското село Лещен. Преди няколко дни той окупира кметския стол в знак на несъгласие с проблемите в селото. Белгиецът протестира и срещу честите спирания на тока и не може да разбере защо българите търпят, а не си търсят правата, предаде преди дни БНТ.

Лео Скулс живее в Лещен заедно със жена си от 5 години. Той разказва, че проблемът с водата е от началото на летния сезон, а търпението му преляло, когато осем последователни дни вода в чешмите изобщо нямало. Никой от местните жители на Лещен не се включи в импровизирания му протест. Според местните той е трябвало да прояви повече търпение. “Така не трябва, той е умен човек, трябва да седне стола и каквото му е. Ама той така и беля на селото ще направи”, коментира Донка Кирийчева.

Цял квартал в Асеновград е без вода три дни, жителите протестират

Без вода от три дни е цял квартал в Асеновград. Жители излизат на протест, съобщава кореспондентът ни от града. Водоподаването в кварт...

От кметството обясниха, че воденият режим в селото е наложен заради сушата през последния месец и голямото количество вода, което се използва от хотелските комплекси. Очаква се проблемите с водата и тока в Лещен да бъдат решени след като се реализира проект за изграждане на нов водопровод и трафопост.

Коментар на редактора

Овчи народ сме и това е. Белгиец ни го показва. Човекът, който явно е свикнал общинските власти да обръщат внимание на проблемите на хората, решил да протестира по „нетрадиционен“ начин. Горкият човек – мисли, че може да промени нещо. Толкова е нетипичен неговият протест, че даже влиза в новините по националната телевизия. И доколкото видях – никъде другаде.

Как може белгиецът да очаква местните жители да се включат в протеста? Все пак обикновените хора си имат други грижи, няма сега да се занимават с това, че нямат ток и вода... Представете си, че стане по-зле, ако се намеся. Ето така разсъждава средностатистическият българин (изключително мразя това определение) и никога няма да мисли като "странния чужденец".

Днес ще се проведе протест срещу кмета на Созопол

Днес от 11.00 часа ще се проведе протест срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи пред сградата на общината в града. Събитието е организира...

Белгия е работеща държава. Там, въпреки двата основни езика и дългият престой без правителство (почти две години), държавната машина работи. Нашенският белгиец предполагам, че знае, че в България е различно. Въпреки това явно е решил, че вече нещата не могат да се търпят и установил, че трябва да вземе нещата в свои ръце.

Българският проблем е ясен. Толкова сме свикнали с ужасната наглост, че никога нищо не правим. А, ако направим се страхуваме от последствията или отмъщението, след което нещата ще бъдат по-зле.

В Лещен няма вода и заради „голямото количество вода, което се използва от хотелските комплекси“. Явно хотелите имат, ама селото няма. Селото е малко и пълно със селяни, а хотели са големи и пълни с туристи. Ясно е кой е победителят. Белгиецът може и да очаква помощ, но гражданско общество на село няма (и в градовете е малобройно). Следващата година, когато пак няма ток и вода, и чужденецът вероятно ще си каже, че няма смисъл да протестира. Ако още живее в Лещен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com