Китайски учени разработват свръхзвукова подводница

5071
Китайски учени разработват свръхзвукова подводница
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайски учени и инженери разработват конструкцията на нова, свръхзвукова подводница, съобщава агенция South China Morning Post.

Според предварителната информация, плавателният съд ще е толкова бърз, че ще бъде способен да пресече разстоянието от Шанхай до Сан Франциско, т.е. Тихия океан, само за два часа.

Китайският IT сектор представя нова операционна система

През октомври т.г. китайските програмисти ще представят публично нова операционна система (ОС). Според публикацията от понеделник във...

Над разработката на технологията, позволяваща осъществяването на такова скоростно преместване под вода, работят група изследователи от лабораторията Complex Flow and Heat Transfer на Харбинския технологичен институт. Разработката е базирана на друга технология – т.нар. суперкавитация, разработена от руски учени още по времето на студената война. В основата й стои създаването на слой от малки мехурчета въздух между корпуса на подводницата и водата. Това дава възможност за драстично снижаване на съпротивлението на водата, което на теория може да позволи постигането на скорост от 5800 километра в час.

При движение с такава скорост за пресичането на Атлантическия океан ще е необходим около час, а за преминаването на Тихия океан – приблизително 100 минути.

Технологията суперкавитация вече е използвана при създаването на руската ракета-торпедо „Шквал“, способна да развива скорост под вода от 370 километра в час.

Технологията, разработвана от китайските изследователи, е базирана на устройство, създаващо поток от въздушни мехури, обгръщащи повърхността на подводницата. Въздушният слой не действа толкова ефективно при ниски скорости, но при достигане на 75 километра в час и нагоре явлението суперкавитация започва да работи с пълна сила и съпротивлението на водата рязко пада.

8 екзекутирани в Китай заради участие в атентати

В Китай бяха изпълнени смъртните присъди на осем души, обвинени за терористичния атентат на площад Тянанмън в Пекин през октомври 2013 ...

До създаването на първия опитен образец на подводницата китайците ще трябва да решат още редица сложни технически проблеми.

Един от тях е разработването на мощен подводен хидрореактивен двигател, способен да ускори подводницата до свръхзвукова скорост.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com