Когато знанието може да унищожава

8789
Когато знанието може да унищожава
Снимка: Getty Images/Guliver

Операцията по премахване на яйчниците, която си направи холивудската икона Анджелина Джоли, се превърна в огромна медийна сензация. Но освен внушението за пример, тя постави и един много важен въпрос – за силата на знанието. Защото, според проф. Иво Кременски, науката вече е толкова напред, че е възможно на практика преди да се появим на този свят, да се определи към какви болести сме най-предразположени.

Коментар на редактора

Кърма му мамата

Коя е най-важната новина за целокупното българско общество през изминалата седмица? Че сме на път да си харижем най-голямата телекомуни...

Самият проф. Кременски посочи, че в момента нашето здравеопазване не би могло да даде адекватен отговор на всички потенциални болести, към които сме предразположени според генно изследване. И професорът е напълно прав – това е типичен пример как знанието може да доведе до унищожение.

Информационното облъчване в съвременния свят, включително у нас, вече е на такова ниво, че първосигналните реакции на хората стават буквално аксиома. Това беше доказано още преди вече над 20 години – когато „Куку” си направи майтап, че има авария в „Козлодуй”. И масово тогава никой не се замисли, че при огромен проблем в АЕЦ–а ни, общо взето почти никой на българска територия няма да има много време да се уплаши. Добре че нямаше интернет!

Сега си представете какво ще направят мнозинството родители, ако им се каже, че шансът неродената им рожба да се разболее от Алцхаймер е, да речем, 70%! След това шансът да трябва психиатър е милион процента. Затова и твърдо „не” генетични изследвания по темата да се правят, без да има преди това да е ясно психическото здраве и устойчивост на родителите. Особено, когато знаем какво представлява българското здравеопазване.

Генетиката изглежда спасява живота на Анджелина Джоли. Дано дойде време, когато и у нас тя ще е средство да се сдобием с информация, която да ни защити, а не да ни накара да полудеем.

Бум, тряс, прас - всяка далавера в Иганово замина

Пореден склад за боеприпаси в България се взриви. За щастие, този път човешки жертви нямаше. Но отново на дневен ред дойде въпросът &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com