Който не учи, да няма претенции!

4155
Който не учи, да няма претенции!
Снимка: Thinkstock

Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добро кариерно развитие и по-добре платена работа, пряко корелира с бедността на заетите. Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1.5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30.2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование. Това сочат данни на НСИ.

Коментар на редактора:

Детето трябва да бъде активна, а не пасивна част в образованието, твърди експерт

В Шотландия не използваме термина "специални нужди". Смятаме, че това е негативен термин. Затова, когато говорим за деца със "специални...

Един от сериозните проблеми на българското общество е образованието. И не системата, не съдържанието, не методите на преподаване. Това, разбира се, са все пробойни, които също трябва да се запълнят, но има нещо много по-основно и фундаментално - разбирането, че образованието е ценност.

Много е тежко, когато този проблем засяга особено младите хора - тези в трудоспособна възраст, тези, които са бъдещето на страната.

И млади, и стари трябва да разберат едно нещо - положението в България е такова, че имаш някакъв шанс, само ако си квалифициран. То даже е такова, че дари когато си квалифициран, работата и достойното заплащане не са ти в кърпа вързани, какво остава, когато си необразован.

На много места се наблюдава един порочен кръговрат - родители имат ниско образование, съответно работят нискоквалифициран труд. Те обаче не осъзнават, че образованието е ценно и затова не насаждат и у децата си това убеждение. Като резултат - децата им също остават нискообразовани и започват да работят нискоквалифициран труд.

В случай, че някой не осъзнава - България не е Англия или Германия. Тук нискоквалифицираният труд е и нископлатен. Тук като мияч и чистач не можеш да живееш спокойно.

Джон Рейвънкрофт за Actualno.com: Профилираното образование е предимство

Доктор Джон Рейвънкрофт е заместник-декан на Moray House  of Education. Той е председател и директор на Шотландския сензорен центъ...

Затова просто трябва да опиташ да направиш от себе си нещо повече от мияч и чистач. Да, невинаги е лесно. Но много хора, с воля, усилие и труд, минават трънливия път на това да инвестираш в себе си, за да може след това да имаш избор и претенции.

Защото тезите тип "Няма да им работя като барман за 500 лв, аз искам нещо със заплата поне 1500", когато освен да си барман, не умееш нищо друго, са повече от неадекватни.

Образованието Е ценност. То не е гаранция за добро бъдеще, но е най-добрият шанс. И в случай, че вие не сте пожелали да учите, поне накарайте децата си. Само така ще им дадете възможност да ви надскочат.

Автор: Десислава Любомирова

 

Общинските училища ще получат допълнително над 6,6 млн. лв.

Правителството прие три постановления, с които одобри над 6,6 млн. лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините за образователни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com