Компютърът Ameliа мисли като човек

4408
Компютърът Ameliа мисли като човек

Разговорът с компютърната програма Amelia прилича повече от всички досегашни разработки на изкуствен интелект на разговор с компютри от научнофантастичните филми, пише Wall Street Journal.

Общуването с компютри на естествен език не е новост. През 2013 година Google представи “търсене чрез разговор”, което ни позволява да говорим на търсещата машина, провеждайки кратки диалози по теми, налични в базата й данни за хора, места и неща. Суперкомпютърът Watson на IBM, прочут с победата си над хора в популярно телевизионно състезание, не само може да отговаря на въпроси за факти от банката си с информация, но и да преценява дали отговорът е правилен.

Персоналният компютър стана на 33 години

Днес светът празнува рождения ден на персоналния компютър (PC). Първият персонален компютър е бил пуснат в продажба за първи път преди...

Amelia, която се разработва през последното десетилетие от частната и сравнително неизвестна компания IPSoft, е различна. Тя се учи от учебници, разговори, свалени на текст, имейли и всякакъв друг текст. Тя може да намира решения на поставени задачи, стига отговорът да се съдържа в базата й с данни.

Основният продукт на IPSoft е друга разработка в областта на изкуствения интелект - софтуер, който автоматично разрешава проблеми на ИТ инфраструктурата, наречен IPcenter. Според анализатор на консултантската компания Gartner IPSoft е “невидим новодошъл”, който конкурира компании като IBM. IPSoft e основана през 1998 година и има офиси в девет държави.

Amelia вече се тества от фирми с изненадващо различни профили - от телекомуникационни до енергийни. Компютърната програма се базира на нов подход в изкуствения интелект, наречен познавателен компютинг. Основната й характеристика е, че може да се учи. Като всеки софтуер, тези системи се създават от програмисти, но след това трябва като деца да бъдат учени да правят различни неща. Целта на разработчиците на Amelia e да разберат как мислят хората, а не да копират начина, по който го правят. “Не сме постигнали истински полет, копирайки птиците”, казва Четан Дубе, президент на компанията. “Първо е трябвало да разберем принципа на летенето”.

Едно от първите приложения на Amelia е в кол центровете. Редица компании вече тестват програмата в тази насока. Софтуерът все още е в пилотна фаза и реалната му полза предстои да бъде доказана, но програмата вече провежда стотици, а скоро и хиляди едновременни разговори с клиентите на IPSoft.

Новото поколение все по-малко комуникира лице в лице

36% от децата между 8 и 14 години комуникират по-често чрез компютър, отколкото на живо, показва ново изследване с участието на 2000 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com