Космическият кораб Dragon доставя днес пратката от Земята за МКС

7241
Космическият кораб Dragon доставя днес пратката от Земята за МКС

Частният космически кораб Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция и днес – 11 октомври, люковете ще бъдат отворени, за да могат астронавтите да получат достъп до 450-килограмовия товар, изпратен до МКС от Земята. След като прехвърлянето бъде осъществено, Dragon ще се отправи обратно към нашата планета с друг товар – багаж, подготвен от астронавтите на станцията, който се очаква да представлява сериозен интерес за изследователите.

Пратката до Международната космическа станция се състои основно от дрехи, храна и оборудване. Освен това обаче, частният космически кораб доставя на МКС специална хладилна система на име GLACIER, съобщава РИА "Новости". Тя е предназначена за съхранение на различни образци при температура 160 градуса под нулата. Самата система пристига при астронавтите със специална изненада за тях. В нея те ще открият сладка ледена изненада – сладолед с вкус на шоколад и ванилия.

Трябва ли да изпратим хора на Марс?

Д-р Александър Кумар, който от доста време е на станция Конкордия на Антарктида, задава въпроса дали трябва да изпратим хора на Червена...

Планирано е Dragon да остане скачен с Международната космическа станция в продължение на 18 дни, след което трябва да се отправи обратно към Земята. Според предварителните изчисления връщането трябва да се осъществи в края на октомври. Уникалността на космическия кораб се състои в това, че той може не просто да доставя товари от нашата планета до МКС, но и обратното – да транспортира пакети с ценни материали от станцията към нас. Такава възможност към момента не притежава нито един друг товарен космически кораб.

Изстрелването на Dragon беше извършено с помощта на ракета „Фалкон 9″ на 7 октомври от космодрума в Кейп Канаверъл, щата Флорида.

Космическият кораб е предназначен за многократна употреба – според сключения със собствениците му договор, апаратът трябва да извърши още 11 търговски космически полета. Общото тегло на изпратения до МКС товар за всички предвидени мисии се изчислява на поне 20 тона.

Собственик на Dragon е компанията SpaceX. Космическият кораб тежи 3 тона и е способен да превозва товар с маса до 6 тона. Предвидено е апаратът да може да поеме на борда си екипаж, състоящ се максимум от 7 души. От SpaceX са изчислили, че стойността на изпращането на един човек до Международната космическа станция с Dragon е 20 милиона долара.

Гласът на Валя Балканска вече се носи в Големия Космос!

Започна ерата на междузвездните проучвания на човека, пише Daily Mail, по повод факта, че изстреляния преди 35 години Voyager-1 излез...

Капсулата осъществи първия си полет на 8 декември 2010 г. Тогава тя беше изстреляна успешно и остана в полет в продължение на 3 часа и 20 минути, след което успешно се приводни в Тихия океан. Чрез скачването си с МКС за пръв път през май тази година Dragon се превърна в първия частен апарат в историята, осъществил такава космическа мисия.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com