Краят на Груевски изобщо не е сигурен

6306
Краят на Груевски изобщо не е сигурен

Еуфорията около Македония беше и е силно прибързана.

Първо, видя се, че Груевски изкара на площада повече хора от протестиращите срещу него. Да, много от "симпатизантите" му са докарани под натиск. Мнозина обаче бяха на митинга по убеждение. Без значение от мотивацията, и в двата случая това са хора, които ще гласуват за Груевски, когато и да са изборите.

Заев към Лавров: Няма да има подялба на Македония

Няма да има нито подялба, нито федерация на Република Македония. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/...

Опасенията са, че именно тази подкрепа ще задържи или ще качи отново на власт Груйо и компания, въпреки скандалните му престъпления.

За справка, понеже обсъждането на Македония винаги минава покрай сравнения с България, при протестите срещу Орешарски, БСП и ДПС, въпреки че също бяха на власт, не успяха да съберат респектираща бройка "последователи" на митинга на Орлов мост. Всички помним как Станишев и Местан бяха наслагали видеостени в километрична последователност по "Цариградско шасе", очаквайки явно някакво многохилядно множество. Видеостените обаче си останаха тъжно самотни, защото докараните баби и цигани стигнаха само за запълване на кръстовището на Орлов мост.

А в Македония не е така. Там Груевски е силен. Въпросът е какъв ще бъде международният натиск върху него. Защото ако се остави Македония да се оправя сама, Груйо ще си остане на власт.

Второ, забелязвате ли как от няколко дни, горе-долу от големите партийни митинги насам, протестите в Македония затихнаха? Това е така, защото македонците самосиндикално нямат гражданската енергия да се борят и да искат промяна. Техните протести винаги бяха с мощното рамо на опозиционната СДСМ. Оставени сами на себе си, македонците отново заспиват.

С чело на сръбски и руски излезе днес официозът на Груевски

Проправителственото издание "Вечер" в Скопие днес излиза на първа страница с чело, чието заглавие е изписано на сръбски и руски език,...

И пак за справка с България, протестите срещу Орешарски продължиха почти цяла година.

Така че слуховете за смъртта на Груевски са силно преувеличени.

Много е съмнително, че македонците имат сила и живец да го свалят от власт. Поне засега индикациите не са такива. А и Груевски е достатъчно обигран и нагъл, за да не се предаде току така.

Остава македонците да се надяват просто някой отвън да им реши проблема и да премахне ВМРО от властта. Само че след това отново ще дойдат избори. И никаква не е гаранцията, че вардарските ни събратя няма пак да си изберат Груевски.

ЕП: Преговорите между Заев и Груевски ще продължат

След 10-часовите преговори между македонския премиер Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев в Страсбург тримата посредници...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com