"Квадрат 500" и липсващата информация

22789
"Квадрат 500" и липсващата информация
Снимка: БГНЕС

Националната галерия „Квадрат 500“ отвори официално врати. На церемонията по откриването имаше министри, дипломати, посланици и бизнесмени. Директорът на новия музей Слава Иванова посочи в средата на деня, че „само за ден галерията е била посетена от 2000 души“.

Коментар на редактора

Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”

Национална галерия „Квадрат 500” отвори официално врати днес. На церемонията присъстваха министри, депутати, бизнесмени, ди...

Надявам се, че освен министри и дипломати сред тези 2000 души е имало и обикновени граждани, които са искали да разгледат чудото, наречено също „Българския Лувър“, макар и официално с по-скромното име „Квадрат 500“. Слава Иванова радостно е коментирала завършената бройка на посетителите около 12.00 ч. (по мои изчисления, новината за това се появява около 13.30 ч.). Има два варианта. При първия г-жа Славова „леко“ е завишила и закръглила броя на посетителите около обяд с надеждата „само за деня“ те да достигнат желаните 2000 души. Вторият, и надявам се отговарящ на истината, е 2000 души да са дошли само до обяд и „Квадрат 500“ да е поел още толкова посетители в оставащото му работно време.

Тук обаче трябва да се спрем на работното време на галерията и факта, че в първия ден от откриването й входът беше безплатен. Това определено привлича повече отколкото, ако се плаща. Жалко, че „Квадратът“ не отвори врати преди Нощта на музеите. Тогава определено щеше да добие както популярност, така и множество посетители.

Относно работно време е изключително жалко, че в деня на откриването не успяха да отпускат поне един час отгоре след 18.00 ч. Така определено много хора щяха да имат време да приключат работа, да притичат до галерията и надзърнат какво има вътре. Във Faceboook видях коментар, че преди края на работното време са започнали да напомнят на хората, че трябва да си ходят. Разбирам, хората трябва да не се научат, че трябва да се спазва работното време и не могат най-нагло да остават след него.

Първо бих искала да отбележа, че истинският Лувър, този, който е във Франция, всяка сряда и петък може да се посещава до 21.45 ч. Това го пише на официалния сайт на музея, който, разбира се, е на няколко езика, включително и китайски. Нашият български Лувър можеше поне в деня на откриването да опусне малко повечко време и да привлече повече посетители, макар и с цената на безплатния вход. На това му се вика маркетинг.

Рашидов: В "Квадрат 500" ще има шедьоври, по-добри от тези на Западноевропейската култура

В „Квадрат 500” ще има шедьоври, които са по-добри от тези на Западноевропейската култура. Това каза Министърът на културат...

От интервютата на г-жа Иванова преди официалната церемония не намерих да е коментирала дали ще има вечерни посещения. Освен това тя многократно заявява, че входът ще е 10 лева със съответните намаления за пенсионери и студенти. А колко са тези намаления, процент, сума? Освен това дали има месечни карти или комбинация от такива за „Квадрат 500“ плюс за някой друг музей; по начина, по който има такива възможности в Париж с оригиналния Лувър?

За съжаление информация относно билетите, изложените картини и дори местоположението на „Квадрат 500“ може да се намери само в медийни публикации. Това е така, защото българския Лувър няма сайт и то не само на български. Сигурно скоро ще изградят страницата, но много се надявам да не глътне толкова пари, колкото сме свикнали да виждаме да се изразходват за „информационни кампании“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com