Късо съединение - оправия няма

7005
Късо съединение - оправия няма

Да не би 2008-2009-2010 година аз да съм гласувал да се преизпълнява дела на зелената енергия, на когенерациите, на заводските централи? Заводските централи се спонсорират годишно с милиони – например тази на „Брикел”. Това заяви само преди ден Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Бодижар Лукарски.

Коментар на редактора

Обезвреждане на политическото оръжие "ток"

Десет пъти по-висок праг на минималната глоба за ЕРП-тата, които не спазват 31-дневния срок за отчитане на електромерите. Това поиска б...

Две години по-късно не сме мръднали и на сантиметър, даже на милиметър, микрон дори, по отношение на цената на тока. Защото тоталният популизъм в сектора и зомбирането от страна на най-разпространените източници на информация заблуждава и скрива реално картинката.

Енергетиката ни няма да тръгне, докато няма ключови реформи. А специално за цената на тока още служебният министър на икономиката Асен Василев посочи един от огромните проблеми – заводските централи и когенерациите. Точно както го направи сега Каролев.

За какво става въпрос – „неправилен подход” на българските законодатели към европейските директиви. Вместо да се купува ток само от тези заводски централи с МИНИМУМ 10% ефективност, НЕК купува от всички. Купува скъпо, после продава по-евтино – според анализа на друг служебен икономически и енергиен министър в лицето на Васил Щонов средната цена на микса при покупка от НЕК е от 166 лева за мегаватчас, а продажабта на регулирания пазар е при цена от 114 лева. По данните на Щонов от миналата година НЕК трупа дефицит от 900 млн. лева годишно заради следните фактори - от фотоволтаичните централи разликата между преференциалната и продажната цена е 500 млн. лева, от вятърните централи - 80 млн. лева, от заводските централи, ТЕЦ-ове и когенерациите - 200 млн. лева. От AES ТЕЦ Марица Изток 1 натрупаният дефицит е 200 млн. лева и от КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 - 70 млн. лева.

Е как няма да сме на загуба? Оценката на Василев през пролетта на 2013-та година беше простичка -  435 млн. лв. „отрицателни резерви” в държавните компании в сектор „Енергетика”, като 235 млн. лв. са от неефеективности, а още 200 млн. лева – от твърде голямото изкупуване.

Манипуларстан

17 – 227. Това е новият телефонен номер, на който лидерът на ДПС Лютви Местан звъни в опит някой да го чуе. Зад двете числа се тв...

Прави ли се нещо от тогава? От Орешарски, от Борисов? Или отговорът е „Лидер” влезе в парламента? И се занимаваме кой колко фактури получил, независимо, че са верни, вместо да отрежем гнилото.

През 2013-та Василев заяви, че при спестяването от тази престъпна схема държавата да купува скъпо ток и после да го продава евтино на същите тези, от които купува, при предоговаряне с американските централи и при плавно повишаване на цената на тока, дефицитът на НЕК ще спре да расте и НЕК ще почне да си плаща задълженията след три години. 2013-та – ако бяхме почнали, сега щеше да му се вижда краят. Но не се вижда. Защото никога няма да почнем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com