Лъжата за солидарността в ЕС

14307
Лъжата за солидарността в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

В ЕС по начало има много лицемерие. Като се почне от лъжата за стремежа всички да са еднакво богати и се стигне до заблудата за солидарността.

Днес всички световни медии съобщават, че на срещата на върха на ЕС не бе постигнат консенсус за задължителни квоти за имигранти, които пристигат по море. Отхвърлено бе и предложението на ЕК 40-те хиляди имигранти от Сирия и Еритрея, които вече са пристигнали в Европа, да бъдат преразпределени.

България може да бъде третирана като специален случай при разпределението на бежанци

Европейските лидери отхвърлиха задължителните квоти за прием на бежанци и не постигнаха ясен консенсус как ще се справят с миграционнат...

10 държави от 28-те членки на ЕС се обявиха против имигрантските квоти.

Какво ни говори това?

Че, без много да се изненадваме, трябва да проумеем, че принципите на ЕС, всъщност не са никакви принципи. При съответните условия те са просто едни кухи думи, запълнение единствено и само от интереси.

Излиза, че на голяма част от Европа не й пука нито за човешките права, нито за моралните устои, нито за справедливостта. Тази част се интересува само от това да богатее на спокойствие, да взима от изгодите, които членството в ЕС й дава, и да отхвърля категорично задълженията, които не й допадат.

Цинизмът на въпросните държави е толкова внушителен, че си струва Общността да се замисли има ли изобщо обща основа, върху която се стъпва.

Чехия отхвърля системата на квоти за имигранти

Чешкото правителство отхвърля системата на задължителни квоти за прием на имигранти, за която настоява Европейската комисия. "Ние отх...

Тези държави са готови да оставят в огъня Италия, Гърция, Малта и България, имащи нещастието да са географският преден фронт, който поема най-тежките удари от имигрантските вълни, да се оправят сами.

Иначе много демократичните, развити и цивилизовани Великобритания и Франция не са готови да помогнат, за да се разпредели тежестта по-равномерно. Те просто искат свободна търговия, но не и свободно движение вътре в Съюза. Откъде накъде някакви си имигранти и бежанци ще загрозяват хубавия и чист пейзаж на Лондон и Париж? Нека го загрозяват в затънтената София!

Удивляващо е как богати страни не желаят да дадат помощ, която могат да си позволят. И оставят далеч по-бедни държави да изнемогват под тежест, далеч над възможностите им.

Защото в Европа е така.

Богатите искат да си останат богати. Бедните по-възможност да си останат по-бедни. Солидарността между тези две групи никога не е била налице. Да, Европейският съюз има много предимства, много добри практики и политики. И е помогнал много държави да се развият, да се дисциплинират и да просперират. Но само в рамките на определено съотношение. Следователно, и въпросната солидарност е само в рамките на определено съотношение.

Финландия иска всяка членка на ЕС да има избор дали да приема бежанци от Африка

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да има право на избор дали да приема бежанци и имигранти от африканските страни, заяв...

Държавите в ЕС никога не са били равни. И никога няма да бъдат. Дори премълчавана, тази истина личи много явно. Така че няма защо да се учудваме, че "клубът на богатите" не иска равна тежест с "клуба на бедните".

Само че вече положението е прекалено несправедливо и прекалено тежко. И богатите ще се наложи да поемат част от тежестта.

Защото както френските полицаи бездействат и оставят имигрантите при Кале да се качват по ТИР-овете за Великобритания, така и гръцките, българските и италианските власти може да започнат "да си затварят очите" за контрола над бежанците. А ако държавите, в които имигрантите акостират, им отворят вратите към Европа, богатите могат да са сигурни, че именно те ще са крайната спирка.

Затова, дори с нежелание, нека "големите" на континента, дадат своя принос за решаването на имигрантския проблем. Защото иначе могат да го отнесат по-лошо, отколкото са очаквали.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com