Лъжливият референдум - изборът на по-малкото зло

8753
Лъжливият референдум - изборът на по-малкото зло
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес Гърция гласува на референдум, на който обикновените гърци трябва да дадат отговор какво ще е бъдещето им.

Коментар на редактора

Рисковете за България от гръцката криза - вносът на българи и износът на стоки

Гърция, заедно с Испания, спори за първото място в ЕС по български работници. Злите езици говорят за 200 000 души, а това е потенц...

Денят на истината дойде. Дали? Знаят ли за какво гласуват гърците? А дали всъщност гласуват за нещо?

За мен отговорът е, че референдумът е пълна лъжа. Защото той иска отговор на въпрос за предложение, за което никой, абсолютно никой не е казал, че важи все още. Гърците трябва да кажат „да” или „не” на питането дали да приемат проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от 25 юни 2015 година, което се състои от два документа. Първият от тях е „Реформи за завършване на текущата програма и след това“, а вторият – „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга“.

Днешният референдум за обикновения грък е пълна лъжа. Защото каквото и да отговори, предложението на кредиторите ще се промени - въпросът е само с колко. Но днес светът може да научи важен урок – говоря за този, обикновения свят, 99% от когото има по-малко пари, отколкото останалия 1% на планетата Земя.

Гърция стигна дотук заради алчност и безумие – свое, но и чуждо. Истината за счетоводните трикове по времето на Костас Симитис и ПАСОК удобно се заобикаля, защото там гнусно участие има и флагманът на американското инвестиционно банкиране Goldman Sachs. Да, Симитис предприема крачката с прикриването на 15 млрд. долара дълг, но Goldman Sachs я осъществява. При обикновено престъпление и подбудител, и извършител се наказват – когато говорим за милиарди обаче редовно има големи измъкнали се. Това е гръцкото "НЕ" - на несъществуващ обаче референдум.

12 часа гърците ще гласуват за бъдещето си

Референдумът по въпроса за финансовата помощ за Гърция започна в 7:00 часа сутринта. Той ще продължи 12 часа и ще приключи в 19:00 ча...

Гръцкият урок е следният – няма безплатен обяд, а опростяването на нещата води до изпростяване! В един все по-глобализиращ се свят е ясно, че такива като МВФ ще държат и хляба, и ножа. Затова в отношенията с тях всеки трябва да е безкрайно внимателен. Защото няма държава в света, която да е опряла до МВФ и да е станала по-добре. А МВФ е инструмент на САЩ. Гърция има около 300 млрд. евро дългове, но колко са тези на Вашингтон? Някой пазар много да се е развълнувал от тях? А колко са на другите големи икономики – не си спомням те да са в излишък. Парсата обаче не е изчезнала – тя е в такива като Goldman Sachs, които също са само инструмент на малък елит. Елит, който вече държи планетата в ръцете си с натрупания капитал. Хайде сега някой да каже, когато ножът е в теб, дали не би поискал целия хляб? Кой ще ти попречи да го вземеш? И докъде води това – до планетарна Гърция? Затова и гърците днес са изправени пред избора на по-малкото зло – а никой не може да им каже кое е то. Да или не - все ще е зле. И светът гледа - но вижда само следствието, без да се замисли масово за причините и без да изиска те да бъдат премахнати. Без да се осъзнава, че след гърците може да има и следващи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com