Моят коледен спомен: Виенско вълшебство

6901
Моят коледен спомен: Виенско вълшебство
Снимка: Thinkstock

В моето семейство празниците винаги са се отбелязвали доста традиционно. Преди пет години обаче родителите ми решиха точно по Коледа да си направим кратка екскурзия до едни от най-красивите европейски столици – Будапеща и Виена. Макар Будапеща да е прекрасна, през онези няколко дни именно Виена си издълба едно много специално място в сърцето ми.

Казват, че тя е най-красива през пролетта, но аз мисля, че има специфичен чар през всеки от сезоните. Когато я посетихме, беше адски студено. Помня как тракаха зъбите ми, докато се придвижвахме и как треперех, когато спирахме да разгледаме някоя забележителност. Помня също, че изобщо не ми пукаше. Години наред си бях мечатала да отида там.

Моят коледен спомен: Неуловимият Дядо Мраз

Съществува ли Дядо Коледа? Този въпрос сигурно е мъчил всички ни като малки, мъчеше и мен, разбира се. Когато бях малък обаче добрият ...

Всичко тръгна от това, че исках да видя двореца „Шьонбрун”. Бях чела и гледала много книги и филми за хабсбургските монарси, представях си ги като кралете и кралиците от приказките и тайно ми се искаше в реалността да намеря уверение, че представите ми са верни. „Шьонбрун” бе първата ни спирка. Когато човек има прекалено високи очаквания към дадено място, понякога може да се разочарова. Не и там, поне не и за мен. Този дворец е доказателство, че красотата от детските истории съществува.

Цяла Виена е приказна по Коледа. Неслучайно все попада в класациите на градовете с най-хубава украса. Направихме всичко, което просто трябва да се направи - слушахме уличен концерт с коледни песни, ядохме бонбони „Моцарт”, пихме греяно вино и обиколихме коледните селца, разположени на различни места. Те вече са традиционни и за България, но никое ме е впечатлявало толкова, колкото виенските. Може би съм била повлияна от цялостната атмосфера, а може би от липсата на китайски кич. Така или иначе, десетките ръчно изработени украшения за елха, украсите, сувенирите, медените ангелчета с глазура, фонтаните от шоколад и топлите кестени ме „спечелиха” изцяло.

В Пратера стигнахме вече по-тъмно, но така успяхме да го видим коледно осветен. Да гледаш как светлините от виенското колело се отразяват върху искрящия сняг, докато пиеш топъл Orangensaft е страхотно преживяване. Но ти става и малко тъжно – понякога красотата има този ефект, когато е прекормерна и ти напомня за неща, които нямаш.

Мога да описвам коледна Виена до утре и пак няма да успея да придам атмосферата й. Затова пък пожелавам на всеки да я преживее и най-вече да има с кого да я сподели. Весел ден, където и да сте!

Докога с "Авто География" в ромската интеграция?

„Авто География” – под това наименование стана известен писмен опит за CV, който бързо набра популярност във Facebook...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com