NASA разби сондата LADEE в лунната повърхност

2474
NASA разби сондата LADEE в лунната повърхност

Специалисти на изследователския център Еймс към американската космическа агенция NASA потвърдиха, че е осъществено контрулируемо падане на повърхността на Луната на изследователския апарат Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE).

Все още обаче учените не знаят със сигурност мястото и времето на падане на сондата, което трябва да се определи с точност до един час.

НАСА: Възможна е бомбардировка от космоса

Голяма част от човечеството дори и не подозира колко реална е заплахата от „космическа бомбардировка", съобщиха от НАСА. Според ...

Сондата е пусната през септември 2013 г. за изучаване на атмосферата на нашия естествен спътник. Едновременно с това мисията трябваше да даде повече информация за мистериозния прах, летящ в атмосферата на Луната. За целта апаратът беше оборудван с чувствителен датчик, откриващ частици с размери около 1 микрометър.

Изразходвайки горивото, необходимо за провеждане на научните наблюдения и поддържане на работна орбита, LADEE постепенно загуби височина. Последните наблюдения, извършени с него, са направени от височина над лунната повърхност от 2 километра.По време на мисията апаратът достигаше височина от 13 км в най-ниската точка на елипсовидната си орбита и 60 километра в най-високата си точка. Проектът е на стойност 280 милиона долара.

На 11 април сондата извърши своята последна маневра, която трябваше да осигури падането на обратната, невидимата страна на Луната.

„В момента на сблъсъка LADEE летеше със скорост 1.7 километра в секунда. С такава скорост не може да се направи меко кацане – въпросът сега е в това, дали при падането се е образувал кратер на склона, или отломките на апарата са се разпилели по повърхността. Интересно е да разберем какво е оставила след себе си LADEE“, разказва Рик Елфик, един от членовете на научната мисия.

Изпращат летяща чиния с надуваем модул към Марс

От космическата агенция NASA планират през юни тази година да тестват нов апарат, напомнящ летяща чиния. Машината е създадена с една ос...

В следващите месеци учените ще анализират събраните данни от проведеното контролирано падане.

След това с помощта на лунния орбитален апарат LRO ще опитат да открият мястото на падане на апарата, чиито размери са колкото на банкомат.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com