НАСА ще изследва астероиди със скачащи роботи

3866
НАСА ще изследва астероиди със скачащи роботи
Снимка: Thinkstock

Големите астероиди са интересен обект за изучаване от страна на учените. Придвижването по повърхността им обаче с машини на колела, верига или „крачещи“ апарати е почти невъзможно заради слабата гравитация. Използването на техника с реактивни двигатели пък е свързано с множество потенциални опасности и прекалено голям разход на гориво.

По тази причина учените в НАСА имат интересна и доста нестандартна алтернативна идея – създаването на скачащи роботи във формата на куб, предназначени за придвижване по повърхността на космически обекти със слаба гравитация.

НАСА обяви конкурс за ловци на астероиди

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) обяви награди в размер на 35 000 дола...

Техниката е базирана на задвижваща система, състояща се от маховици, ускорявани до определена скорост. Такива инерционни системи вече са пробвани на Земята и се използват за ориентация на някои космически телескопи. За съжаление технологията не позволява постигане на висока точност на преместване. Въпреки това обаче тя е особено перспективна, тъй като чрез нея скачащите роботи ще могат да достигнат до места, които са недостъпни за стандартно придвижващите се машини в условията на микрогравитация.

Едновременно с това системата има и други предимства.

Скачащите роботи нямат никакви външни движещи се части, което повишава надеждността на техниката.

Освен това системата не изразходва никакво гориво, а като източник на енергия може да използва слънчевата светлина, улавяна с тънки соларни батерии, монтирани върху външната част на роботите. В корпуса на роботите може да бъдат монтирани различни научни инструменти, измерващи различни параметри от околната среда. Системата на управление е проста – роботите ще изпълняват елементарни действия и команди, изпращани от базисния космически апарат, координиращ действията на цяла група скачащи роботи.

НАСА ще улови астероид

Американската космическа агенция НАСА планира да установи контрол върху малък астероид и да го постави в постоянна орбита около Луната....

Проектът е получил начално финансиране. Предстои да бъде създаден работещ прототип, който да бъде тестван в изкуствено създадени условия на микрогравитация на Земята. Скачащите роботи ще трябва да преминат множество тестове, докато бъде взето решение да бъдат изпратени в реална среда в космическото пространство.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com