Не ни натрапвайте безмозъчния Хелоуин!

85783
Не ни натрапвайте безмозъчния Хелоуин!

Тук не става въпрос за ограничен национализъм, който по инерция отрича всичко чуждо.

Да оставим настрана, че Хелоуин е абсолютно чужд, католически, наложен от американската култура празник.

На гости на граф Дракула в нощта на HALLOWEEN

Октомври дойде, за да го изпратим и тази година с подобаващо кърваво парти по случай празника на Вси светии. На 31 октомври, когато п...

Той просто е тъп. Не по отношение на същността, която носи като идея от древния келтски ритуал по случай посрещането на Новата година. А по отношение на това, в което са го превърнали днес.

Малко са думите, за да опиша колко тъпотия, лигавщина и повърхностно кухо желание да си "готин" и "модерен", правейки нещо съвършено неадекватно, има в този празник.

Хелоуин партитата по клубове, офиси и детски градини са потресаващо отблъскващо явление. Защото то е белег на изключително вредно чуждопоклонничество, толкова безмозъчно по своята същност, че чак е страшно. Хелоуин не се "празнува", защото някой осъзнава и одобрява историята и древната идея на този празник. "Празнува" се, защото повърхностната част от днешното българско общество не вижда нищо лошо да прави каквото и да е, без да знае защо, стига да му изглежда "готино".

Вие, които купувате маски, костюми и безброй други простотии за децата си за Хелоуин, колко пъти ги заведохте на "Сурва" в Перник? Или на десетките други кукерски игри из цяла България?

Създадоха светещ в тъмното сладолед

В нощта на Хелоуин във Великобритания се състоя премиерата на първия флуоресциращ в тъмното сладолед, пише в. "Метро", цитиран от БТА. ...

Защото за ваше сведение, кукерите и Хелоуин водят началото си от едни и същи древни разбирания, от едни и същи ритуали.

С тази разлика, че българските кукерски игри са запазили оригиналния си дух, значение и представяне. А Хелоуин се е превърнал в един тъп и жалък карнавал на зомбита, които нито си дават зор да помислят защо се излагат, нито им пука.

Така че, дайте да престанем с простотиите. А който много държи да се излага, поне да го прави сам и ненатрапчиво. Защото има хора, които не искат да им навират глупости в очите. Понеже са глупости и понеже са вредни.

Автор: Десислава Любомирова

Легенда за тиквата на Хелоуин

Древните келти посрещали своята нова година Самайн в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу нея починалите през изминалата годи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com