Не оплаквайте образованието - вижте го

1565
Не оплаквайте образованието - вижте го
Снимка: Thinkstock

40% от 15 и 16-годишните ученици в България са функционално неграмотни. Това означава, че трудно четат, трудно разбират смисъла на текста, който едвам прочитат и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации.

Коментар на редактора

40% от 15 и 16-годишните ученици у нас са функционално неграмотни

В България в момента 40% от 15 и 16-годишните ученици са функционално неграмотни и трудно разбират смисъла на текста, който четат, и ...

Бих могъл да напиша сигурно милион страници защо това е най-трагичната новина на вчерашния ден, на цялата седмица, месец, година, десетилетие, век. Няма да го направя - защото ще е само тъпа жалейка, през която очите преминават механично, без да схващат какво четат.

Вместо това ще направя следното - ще дам съвет на всички 15, 16 и колкото щете годишни в България. Намерете осем лева и идете на кино, за да гледате "Най-дългото пътуване", по едноименния роман на Никълъс Спаркс. И ще разберете защо образованието е всичко. Ще разберете защо то е оръжието, което отключва света пред всеки. Ще разберете защо то е бъдещето ви. Ще разберете защо образованието ще е и е основата на щастието ви. Ще разберете как ще откриете красотата на света, на любовта дори. Ще прогледнете. Ще ... просто ще видите! През сълзи ще видите! Замъглено и горчиво-сладко! Ще проумеете - защото ще знаете как образованието ни прави хора. Интуитивно, там, където лъжа не вирее - в сърцето. И няма да искате да съществуваме като в материала на CNN за родителите в Индия, които лишават от човешки живот отрочетата си, като им подават пищови през прозорците по време на матура. За такива безотговорници в САЩ правят друго - вкарват в затвора. Защото те са крадци на бъдеще. Такива, каквито са вечно нахилените мазни политически и останали мутри, откраднали нашето бъдеще.

Ако някой на 15-16 години чете трудно, то може би той няма достъп до интернет. Но все пак и един такъв човек да види този текст ще е безценно. Някой, който може да чете и го разкаже на поне един, който не може, ще е направил нещо безценно. И един човек да отиде да види "Най-дългото пътуване" ще е безценно. Защото там, в разбитата след катастрофа кола на образованието ни може би ще открием спасението си така, както в самия филм спасеният от катастрофа спаси спасителите си.

п.п. Не четете анотацията на "Най-дългото пътуване" в Cinema City, защото може и да ви се прииска да не можете да четете, след като видите филма.

В Несебър запознават най-малките с историята на града

Община Несебър стартира образователна програма, чиято цел е да се насърчи и подпомогне изучаването на миналото на града. Днес ще се пъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com