Не плащаме за пътища така, както трябва

6537
Не плащаме за пътища така, както трябва
Снимка: БГНЕС

МРРБ вече подготвя обществото за промените по отношение на пътните такси. Идеята е да се въведат електронни винетки за леките коли и тол такси за тежкотоварните автомобили.

Като цяло работата върви към поскъпване - тировете ще плащат повече, защото вредят повече на пътищата, а винетката ще скочи до около 100-тина лв.

Има, разбира се, неуредици по въпроса. С 1 завършена магистрала на кръст, как ще са ефективни тол таксите? И няма ли просто второкласната пътна мрежа да отнесе трафика? Как без да сме изградили магистралния пръстен и обновили останалите важни пътни артерии ще прилагаме такива рестрикции?

Изобщо, прави са хората да недоволстват, че пътищата ни са скапани, а понякога претенциите на управляващите просто не отговарят на реалността.

Има обаче и нещо друго. Дали наистина някои неща в някои отношения не трябва да поскъпнат?

Ефективен и справедлив ли е например принципът, непроменян от десетилетия, за изчисляване на данъка за автомобилите?

Нормално ли е да има система, в която коли плащат годишен данък от 6 лв., 10 лв., 15-20 лв.? Да, това са по-малко мощните автомобили, но все пак. Нормално ли е билет за кино да струва повече от годишния пътен данък на една кола?

И справедливо ли е по отношение на екологичните стандарти, които системата твърди, че са важни, данъкът на нов автомобил да е 300 - 400 лв, а стара кола, замърсяваща в пъти повече - 20 лв?

Вярно е, че българите са бедни. Не могат да си позволят нови и модерни коли. Но старите трошки, които купуваме на килограм, все пак са движещи се автомобили и за тях трябва да има по-адекватни данъци.

И именно ниските данъци по отношение на някои автомобили е причината масово семейства да имат по 2-3 коли. Което, имайки предвид българските стандарти, също е странно.

Та така. Няма как да си мислим, че с годишна лепта от 10 лв. данък и 60 лв. винетка можем да имаме пътища като в Западна Европа.

Системата трябва да бъде малко по-справедлива - и за хората с по-нови коли, и за тези с по-стари. Но трябва да ни е ясно, че без наше участие парите за пътища няма от къде да дойдат.

Което обаче не означава, че проблемът е само в нас. Защото когато платим, колкото и да ни поиска системата, сме длъжни да изискваме от нея да разпределя парите ефективно. Не може данъците ни да потъват в нечии джобови. Не може една скапана отсечка от 15 км. да се строи 3-4 години. Не може новооткрита магистрала да е със свършващи в нищото или на платното дренажи, свлачища и рушащ се асфалт.

Процесът е реципрочен. Ние може да трябва да дадем малко повече, но и тези, които строят и поддържат пътищата ни, трябва да започнат да си вършат работата като хората. Защото ако някоя от двете страни е некоректна, няма да стане.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com