Не расизмът е проблемът на САЩ

7412
Не расизмът е проблемът на САЩ
Снимка: Gettyimages

От началото на тази седмица САЩ е арена на истински бунтове. Причината – отказът на американската правосъдна система да разгледа случай, при който белокож полицай застрелва чернокожо момче.

Коментар на редактора

Расовите сблъсъци в САЩ

Гневът и възмущението от расизма в САЩ неизменно са предизвиквали размирици. Кратка хроника на най-тежките расови сблъсъци през послед...

Както винаги проблемът, извел хората на улицата, всъщност се остава извън фокус. А той е прост – право на по-добър живот. В това право влиза идеята – не, задължението, да можеш да осигуриш децата си и да си щастлив. Ето това не могат да направят милиони в САЩ и милиарди на планетата.

Каква е причината – икономиката. Икономиката, която е построена на грешни основи заради най-противното и често срещано човешко чувство - алчността. Най-голямата икономика в света е построена на основите на военно-промишления комплекс. За да може да съществува и да печели даден отрасъл, той трябва да продава все повече и повече. Е, в САЩ се скъсват да продават оръжия. На куцо и сакато, на нормални и луди за връзване, на деца и възрастни. Да, на деца – лесно, бързо, достъпно. С едно търсене в Google можете да видите хиляди резултати по въпроса – ТУК, ТУК и ТУК.

При това положение, естествено че всеки полицай в САЩ ще очаква, че дори деца ще са въоръжени. И ще гледа да си опази живота, ще реагира с идеята, че му размахват "Узи", а не детска играчка. И да, при чернокожите, заради по-голямата бедност, по-често говорим за престъпления. Съответно вероятността в чернокожа ръка да се появи оръжие е по-голяма – логично.

Затова – вместо да лицемерничат и да говорят за расова дискриминация, звездите на Америка да хванат и да се опълчат на индустрията, която продава пистолет след пистолет, пушка след пушка, автомат след автомат, бомба след бомба и т.н. Продава на всеки, който си поиска. И "развива" икономиката. В САЩ има 5400 легализирани производители на оръжие. Няма обаче нито едно сериозно изискване кой да може да си купи и кой не. Пречи на бизнеса. Бизнесът, който се нуждае от агресия, от нещастие, от неравенство, за да го има и да трупа дивиденти. Бизнесът на неравенството, прокламиращ равенство и свобода с пушка в ръка.

Звездите за протестите в САЩ: Америка е загубена

Масовите протести, обхванали САЩ след оправдаването на полицая, убил чернокож младеж през август т.г., станаха повод за публикации от с...

В човешката история няма случай на свобода и равенство за всички, когато опира до оръжие. Затова който иска равенство, да се вгледа в истинските проблеми. Когато целта ти на съществуване е да произведеш повече пушки, отколкото да построиш повече училища, тогава идва неравенството. И то не е расово!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com